Kärlek till en Bastard
Har du också varit med om det? Du vet: du läser en meny och det är helt omöjligt att bestämma dig. För du vill ha allt, precis allt och tanken på att missa en enda av rätterna känns djupt ångestframkallande. Sällskapet kan ju välja olika rätter vid bordet så kan ni ju smaka av varandra, föreslår resonligare personer. På vissa ställen kanske sådant fungerar men när jag igår läste den enkla men prydliga A4an på Bastard greps jag av ett sådant primitivt habegär att alla löften om smakbitar från andras tallrikar kändes som skymfer.
Efter en stunds intensiv vånda beslöt jag mig för tre förrätter. Det blev halkig, len lardo med tydlig kryddpepparsmak och rostat bröd, en senapsgriljerad grisknorr med en generös driva sallad av mâche och tunnskivade rädisor. Och så en mild hemgjord fransk blodkorv, boudin noir, med pinjenötter och maskrosblad. Ändå satt jag och tittade glupskt på mina medätares portioner. Gigantisk fläsklägg med sötsyrlig sås, farro och bittra örter. Salsiccia med aïoli och brynt savoykål. Min väninna M hävdar att personalmaten på Bastard består av filé för någonstans måste den ta vägen. Vi skänkte dem en medlidsam tanke.
Till avslutning blev det en vaniljgräddpudding toppad med passionsfrukt mango och mynta. Den var, trots att den perfekta konsistensen och behagligt låga sötman som inbjöd till överkonsumtion, lagom att dela på tre.
Jo, jag vet att jag borde vara lycklig när jag tänker tillbaka på det men det är jag inte. Jag grämer mig nämligen fortfarande att jag inte beställde tomattarten med salt torsk. Den hade suttit fint till frukost idag.
Kommentarer
kul att du hade en helkväll på bastard..
det hade då rakt inbte vi...
eftermiddagen började med matkaravan med linda runtmöllan, vi, är ett gäng som lagar mat tillsammns sedan 28 år tillbaka, helt fantastiskt att vandra runt bland dessa härliga butiker och en härlig guide...
efter bar det av till bastard där vi bokat sedan 5 veckor tillbaka och hade stora förväntningar på att som du inte kunna välja utan bara vilja haaa allt...
men utav förrätterna fanns det 3 kvar resten slut, kl.20.00, varmrätterna måste vi skynda oss att beställa om vi ville ha något, till slut fanns det endast en säger en rätt kvar.... hur kul är det när det tokstressas från det man kommer in genom dörren...
nu har vi prövat på detta "fantastiska" ställe..
men vi fortsätter att botanisera på egen hand i köket bland all världens råvaror...
men bastard hade ett väldigt gott smör var vi alkla ense om....
Åhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh, jag vill, NU!
Vi gled in där i fredags vid femtiden redan. Hade inte bokat och skulle faktiskt bara ta några öl men slutade givetvis att vi satt med en planka men massa goda korvar, skinkor, patéer och rillette. Vi satt just där kocken(engelsmannen) stod och lattjade och var på gott humör då han berättade om grissvansen och myckat annat. Well you see its a very piggy taste om :) Ja tack den ska jag ha den nästa gång!
Gillande stämningen och alla gäster tyckes ha ett leende när de gick ut ur restaurangen. Ja måste nog säga att detta här nya favoriten i Malmö... Duktiga människor! Nu ser jag framemot deras grill och uteservering!!
Det här är ett måste nästa gång jag är i Malmö! Om man skulle ta och åka ner och hälsar på *hrm* sin morbror snart..
Nästan det bästa med Bastard är atmosfären. Så härligt så det hade kunnat komma undan med halvbra mat.
kinna: Tyvärr kan man ha ett dåligt besök även på en bra restaurang. Inte roligt när det händer. Personalen borde definitivt ha kompenserat på något sätt, i synnerhet när ni beställt bord så lång tid i förväg. Men det är en bra restaurang även om den inte är ofelbar, jag har hört få klagomål och jag rekommenderar att ni är generösa och ger dem en chans till.
oj,oj nyss ringde andreas från bastard och beklagade att vi inte varit nöjda och önskade oss välkomna tillbaka och att de skulle kompensera oss...
verkligen snyggt gjort!!!
tänk att han tagit reda på mitt nummer och ta sig tid till detta....
tack, vi testar en gång till....
Jag har bara varit där en gång och blev glad men inte så jag kiknade. Jag har svårt att sätta fingret på vad som felas dem. Kanske: de lagar mat på bondmorors vis men inte med bondmorors handlag, utan med moderna snitskockars kliniska approach - om än bitvis skickligt maskerad.
Njutbart, visst, men en bit från mål. Jag skulle vilja att bastarderna var busigare vid spisen.
Stefan: Vi har ganska olika smak vad gäller krogar. Jag tycker inte att något felas dem jag tycker att den är en av de mest helgjutna och lyckade krogarna i Sverige någonsin. De har blivit bättre och bättre. Modern teknik och kunskap parad med tradition i köket, kul vinlista, charmerande service och varm atmosfär. Allt detta till sympatiska priser och genomfört på kort tid. Jag vet faktiskt inte vad de skulle kunna hitta på för hyss vid spisen som skulle göra mig gladare. Kreativiteten är på helt lagom nivå, rätterna konsekvent genomförda, smakerna harmoniska och välbalanserade. Det är sällan jag går på krog och är så genomnöjd.
Besökte BASTARD i fredags och lyckades få 2 platser i baren precis vid köket (inte bokat). Måste säga att kvällen var helt fantastiskt både vad gäller mat och service. Min pojkvän är kock är inte så lätt att imponera men detta kommer bli vårt favoritställe. Vi åt plankan med en sjukt god tuppleverterrin, panko-friterad grissvans, tomattarte med saltad torsk. Sen lite äpplepajglass ,maräng med rabarber, desertvin, rödvin, öl,,,
Oj så gott!
Genomnöjd på restaurang blev jag själv i lördags då jag var på Hambergs Fisk i uppsala. Jag är rätt kräsen när jag går ut men detta var verkligen det bästa jag ätit i uppsala, varmt rekommenderat. Pilgrimsmusslor och vit sparris, Havskatt med hollandaise på brynt smör och grön sparris, Creme brulée med rabarber. Gott vin (vitt först, och sött till efterrätten) och en calvados som inte alls föll oss i smaken.
Vad roligt Kinna att ni njöt av er tur med Mat-karavan och jag blir glad över att ni blir kompenserade. Har också ett nyförälskat förhållningssätt till bastarden. Det blir ju inte sämre av de härliga lokalerna. Enda minus är ljudet och musiken. Med lokaler som dessa går det inte spela skramlig gitarrpop/rock. Spelar ingen roll hur bra det än är. Lokalerna gör att ljudet studsar, låter ihåligt med en diskant som tar kål på öronen. Måste även passa på att nämna Mrs Brown i näs- till svanssammanhanget. De är oerhört duktiga på att tillvara på hela djur och göra sina egna charkuterier. För tillfället har de dessvärre ingen gris på menyn - men fasligt god tunga av nöt.
Sidor