Asiatisk storsatsning, Veckans matnörd och recept på chiligurka
Jag vet inte hur många gånger Johan och jag slagit näven i bordet och lovat oss själva och varandra att börja laga asiatiskt på allvar. Men den här gången ska det verkligen bli av. Jorå. Vi bläddrar som bäst i våra asiatiska kokböcker. Just nu är det ofantligt mycket i Corinne Trangs Essentials of Asian Cuisine som känns alldeles oemotståndligt. Jag ska inte avslöja för mycket men ett recept på färserade sniglar bara måste, måste lagas. Dessutom ska jag kika mer på recept av Fuchsia Dunlop och jag ska helt säkert laga både vietnamesisk och koreansk skaldjurspannkaka.
Men är det något härligt nördigt asiatiskt recept jag bara inte får missa? Något som du sett på nätet eller rent av tjyvhåller på själv? Tipsa mig om vad jag inte får missa! Jag vill ha något knepigt, småkomplicerat med oväntad smak och nördiga ingredienser. Länka till ett recept på din blogg eller någonstans på nätet. Den åtråvärda titeln Veckans Matnörd kan bli din!
Igår inledde vi den asiatiska sviten med en ganska lättlagad vardagsmiddag: ugnsbakade majskycklinglår marinerade med XO-sauce. Till detta serverades gurka i stark chilibönpasta (chili bean paste/sauce – se bild!) och selleri i mild ingefärssås. Båda var såna där längtar-efter-våren-men-det-finns-ju-för-fan-inga-primörer-recept. Båda var mycket goda. Sellerireceptet kommer snart, måste bara prova ut lite olika sherrysorter.
Gurka i chilibönpasta med ingefära och koriander
Receptmakare: Lisa Förare Winbladh
Portioner: 3-4
Tid:15 minuter
Gurka är underskattat i varma rätter. Och vid den här tiden på året finns inte mycket anständiga grönsaker att välja på när man är akut trött på rotsaker. Använd en djupröd kinesisk chilipasta med fermenterade bönor gärna med vitlök i. Bönpasta (Chili bean paste/sauce) finns flera olika varianter. Den har djup sherryaktig, umamirik fyllighet och är fantastisk i otaliga asiatiska rätter. Du kan ersätta den med en del sambal oelek och två delar ljus fermenterad sojabönsås eller miso med en skvätt mörk soja som förstärkning. Chilibönpasta och chinkiangvinäger (svart risvinäger) hittar du naturligtvis på asiatiska affärer till fyndpris.
- 1 liten gurka
- 1 msk neutral rapsolja
- 2 tsk finhackad ingefära
- 1 klyfta vitlök, finhackad.
- 1 1/2 msk kinesisk chilibönpasta
- 1/2 msk chinkiangvinäger eller billig balsamvinäger
- 1 msk finhackad koriander
- Skala gurkan. Halvera på längden och gröp ut innanmätet (går bra att käka upp). Skär i 2-cm tjocka nymånar.
- Hetta upp rapsoljan på hög värme i en liten wok eller tjockbottnad stekpanna. Fräs ingefäran 30 sekunder. Tillsätt vitlöken och fräs ytterligare 15 sekunder. Vänd ner chilipasta och fräs under omrörning tills den ändrat färg en smula, ca 1-2 minuter.
- Vänd ner gurkan och stek vidare under sakta omrörning till gurkan mjuknat, ca 3 minuter. Smaka av med vinäger. Rör ner koriandern.
Kommentarer
Hej! Kul att läsa alla dina härliga recept. Tycker också att matkaravanen är något underbart - min dotter har gått med Dag flera gånger i Stockholm. Fantastiskt kul idé! Själv skriver jag på www.katinkaskitchen.com - där man kan inspireras av recept och råvaror sedan ca två månader. Fantasktiskt med Internet! Vänligen, Katinka (som känner Dag H. sedan Gourmet för länge sedan..)
Jag har för länge sen gett upp på det asiatiska och förutom ett recept på Pad Thai har jag numret till Green Mango i mobilen.
Japanska pickles kvalificerar både i kategorin gott och tidskrävande/svårlagat. Prova t ex saltsura umeboshi som bör finnas i varje hemlagad bentobox eller varför inte grönsaker picklade i riskli?
Som Tam är nog det absolut godaste asiatiska jag någonsin ätit!
http://frkdill.blogspot.com/2009/09/som-tam-och-inkop-av-mud-fish.html
Annars gillar jag också inläggningar typ kimchi eller de såna där japanska alger picklade med riskli (aldrig gjort detta själv, dock).
Hälsar fröken Dill
tripe a la kina kanske?
2 Tbl oil
1 Tripe
1 Tbl chopped ginger
3 cloves chopped garlic
1 Tbl oyster sauce
1 Tbl soysauce
1 tbl sugar
2 Tbl lee kum kee black bean sauce
1/2 cup of broth
pinch of white pepper
1 red jalapeno pepper sliced
Corn starch to make slurry
Clean and parboiled the tripe. Heat oil and stir fry ginger, red pepper and garlic. Add in black bean, oyster, soy, sugar and broth. Add in the tripe and cook for 10 min. Add corn starch slurry if necessary. Sprinkle white pepper and serve.
hmmm tror inte jag uppfyller de flesta kriterierna. Lite små komplicerat ja. Du kan ju testa de olika teorierna för hur man får krispigt skin. (Kokande vatten på, krispa skinet först eller sist. Hade varit bra att veta vilket som faktiskt är bäst.)
Det är underbart gott med crispy pork. Och du ingår ju i istermaffian så det kanske passar ändå.
http://bakecookeat.blogspot.com/2010/02/crispy-chinese-roast-pork-belly-...
Och red fermented/preserved beancurd är liiite konstigt.
Jag har lagat en variant av denna. Som skåning kan vi få tag i fæskesteg eller ribbensteg så det har jag använt. Trevligt med färdig skårad svål.
Servera med diverse dipsåser samt auberginer med vitlök för konsistens kontrast.Eller kanske bok choi med oystersås för att vara riktigt kina restaurang.
Hoppas du kommer med ett bra recept på bok/pak choi. Krispigheten är härlig men de smakar så lite.
Det mesta japanska känns ganska komplicerat och kräver sina ingredienser (och tid)! Själv gav jag mig på en variant på Yakibuta ramen YouTube receptet som finns här: http://www.youtube.com/user/cookingwithdog?blend=1&ob=4#p/u/23/-wa0umYJVGg
Hela "Coocking with Dog" serien är väldigt underhållande och lärorik!
Jag tycker att ni är fantastiska och vill bara ha meeer!
Jag tycker att asiatiska desserter får alldeles för lite uppmärksamhet. Vet ni någon thaikrog eller japansk krog som serverar något annat än Martin Olssons glass i kokosskal eller friterade bananer? Och jo, det äter visst dessert i Thailand, och i Japan har de ju riktiga konstverk till dessert.
Testa detta, en favorit!
http://thaifood.about.com/od/thaidesserts/ss/stickyricecakes.htm
Du ska ju göra egen kimchi, så klart! Det är väl inte krångligt egentligen, men mjölksyrning är ju ett spännande moment. Och så är det ju så jäkla gott. Koreansk mat är överhuvudtaget sorgligt bortglömd!
Den här rätten är ganska kul, och man får tugga en hel del. God är den också, från den utmärkta Momofuku av David Chang. Riskakor i Red Dragon sås med långstekt lök.
http://www.inuyaki.com/archives/2495
Fotknådade udon-nudlar är lite nördigt. Mycket bra om man har barn som kan hjälpa till med att trampa degen.
http://cookingjapan.blogspot.com/2009/02/udon-japanska-vetenudlar.html
Läser man Harukis Kafka på stranden så blir man så sugen på färska udonnudlar.
Jag tycker, precis som Margit, att koreansk mat är väldigt gott (och ska definitivt försöka mig på hennes kimchirecept. När jag var i Sydkorea testade jag t o m kimchichoklad..!
Men den asiatiska mat som alltid glöms bort är den laotiska. Jag har varit där flera gånger, och det är lika kul varje gång att hitta nya matkombinationer där. Jag har ett fantastiskt gott (och lätt) recept på laotisk kyckling. Dessvärre har jag receptet i min övernattningslägenhet i Malmö men vill du ha det så kan jag skicka det nästa vecka.
Om du letar efter något verkligt unikt och nördigt så har jag länken till recept som är just det. Recept från det kungliga köket i Laos, översatta till engelska (men med originaltexten kvar). Köpte boken innan min första resa till Laos. Hittade många kul matställen med hjälp av den boken (och gav bort boken där till någon som blev överlycklig över att få tillgång till recepten). Men idag finns recepten också online så du behöver inte köpa boken (om du inte vill):
http://www.seasite.niu.edu/lao/otherTopics/foods/recipe.htm Naturligtvis måste recepten ändras lite för att funka hos oss, men de tillhör en matkultur värd att bevara.
Jag kan inte mycket alls om asiatiska smaker, men har börjat experimentera lite själv på sistone. =)
Kul att se vad ni andra har för smaskiga recept.
I helgen testade jag Nigella's asiatiska lammsallad.
Supergott! Det ska egentligen vara lammfile' men jag gjorde lammstek och det funkade fint det med.
http://nysansmat.blogspot.com/2010/04/nigellas-asiatiska-lammsallad_06.html
Fått något smaskigt i USA.
Blad som man gör strut av (chaprut blad?) i det lägger man finhackat: jordnötter, chili, lime,ingefära, rostad kokos och en sås som jag inte minns vad den heter. Jättegott snacks innan huvudrätten ;)
Naturligtvis ska du göra lite asiatisk korv. Jag har letat rätt på en korv från Hmong-folket (södra Kina, Laos, Vietnam) som jag ännu inte stoppat själv. Men nästa gång korvhornet åker fram ska jag testa det här receptet:
http://korvblogg.wordpress.com/2010/04/09/hmongkorv/
Köpte rödbönspasta idag på möllan. Får sen när samvetet tillåter en fläsk överdos.
Det finns nog ingen annan matskribent som skriver så spänstig svenska som Lisa F. W. Jag hade hamnat på det här receptet genom en sökning på "asiatisk gurka", började skumläsa receptbeskrivningen och hade inte kommit halvvägs när jag tänkte - men det här måste ju vara ... och mycket riktigt, när jag höjde blicken såg jag vem som skrivit texten. Tack för att du gör läsandet lika njutbart som ätandet!
Frk Dill: Ja det är konstigt att något som borde vara äckligt är så ljuvligt.
Erik: Tack snälla rara för dina snälla ord. Ovanstående var väl inte precis någon av mina mer genomarbetade teser. Om du surfar runt lie här på Taffel kommer du att hitta fler ordglada skribenter att njuta av.
Sidor