Scan och färsfarsen
För något år sedan reagerade jag över urusel centralpackad köttfärs. Den som tog över nästan helt eftersom handeln tog avslöjandena om färsfusk som ursäkt för att slippa mala själva. I stället började de alltså kränga centralpackad färs i skyddande atmosfär. Den sög. Jag ville veta varför färsen blev så mycket sämre i skyddande atmosfär.
Jag visste faktiskt inte att Sverige packade i syrgas istället för kvävgas då. Orsaken till detta vara att jag bara hittade amerikansk och norsk forskning med kvävgasrik skyddad atmosfär.
Jag kontaktade bland annat Margareta Thorgren på Scan som inte hade någon aaaaning om kvalitetsskillnaderna. (Jag har kvar mejlen från deras expert, hon besvarade inte frågan.) Jag hade inte tid att driva frågan men har senaste året konsekvent varnat mina läsare för att köpa färs i skyddad atmosfär av nuvarande typ, bland annat i Sydsvenskan.
Med tanke på okunskapen och oengagemanget som rådde för ett år sedan är det milt sagt mysko när Scan idag skickar ut ett pressmeddelande att de minsann jobbat massor på att få fram nya metoder för att förvara köttet. I flera år.
Undersökningen Åsa Lagerstedt Norström, SLU, har gjort angående nötkött och förpackningsmetoder stämmer väl överens med Scans egna erfarenheter och kunskaper.
- Scan har jobbat med den här frågan under många år, men konsumenterna är vana vid att köpa köttet på ett visst sätt, färdigpackat i svarta tråg och med en klarröd köttfärg. Vi tycker det är bra att frågan är uppmärksammas och konsumenterna får kunskap, säger Margareta Thorgren, kommunikationsdirektör Scan AB.
Jag kan intyga att för ett år sedan var de synnerligen okunniga och ointresserade av att informera kunder eller matskribenter.
Kommentarer
Norge använde tidigare kolmonoxid, när de anpassade sig till EU-regler så gick de över till att använda koldioxid+kvävgas i stället för hög syrgashalt.
http://www.nofima.no/mat/en/researcharea/gas-packaging-of-meat
Kurt: Du kan läsa mer om övergången 2004 här. Samt andra inlägg Louise skrivit. http://louisekonsumentkoll.se/forts-rott-kott-tror-livsmedelsbranschen-a...
Jag är ledsen om jag missat att svara dig för ett år sedan, men jag kan lova dig att det inte var avsiktligt. Ibland hopar sig arbetsuppgifterna. Förlåt! Scan är marknadsledande på kött och det är därför viktigt att ligga i framkant gällande produktutvecklingen. Redan 2003 startade Scan ihop med vår dåvarande forskningspartner Danish Meat Research Institute projekt för att se hur olika gassammansättningar för konsumentpackat kött påverkade ätkvalitet och hållbarhet. Det som kommer fram nu är alltså inga nyheter. Vi vet att syre gör så att köttet behåller en bra färg, att kombinationen syre-koldioxid ger lång hållbarhet men att mörheten avstannar. Därför mörar vi köttet innan vi konsumentpackar i gas. Idag använder Scan olika förpackningstyper av kött beroende på typ av produkt. Vi jobbar mer och mer med skinpack som vi kallar för mörpack. I mörpacksförpackningarna finns hela detaljer, t ex hel nötstek, entrecote, picnicbog, kalvstek, lammstek och helt nyligen har även skivade detaljer som entrecote, ryggbiff, rostbiff, karré och kotlett lanserats. Produkterna är märkt med en ”Bäst-efter-dag” vilket innebär att produkten möras i sin förpackning och har bäst ätkvalitet ju närmre det datumet den konsumeras.
Det är ruggigt trist att det stora flertalet är så dåliga konsumenter, det borde verkligen till lite konsumentupplysning till allmänheten.
Många tänker "schysst, 49kr kilot på importerad fläskfilé" utan att tänka ett dyft på varken djuret eller smaken.
Jag fick faktiskt svar av Scan av konsumentexperten som inte hade en aning om varför färsen var katastrofal. Uppenbarligen har ni inte provlagat mat med er katastrofalt packade färs. Inte ens när jag kontaktade er och påpekade att den var kass. Så kass att jag varnat för den i Sydsvvneksan. Hur svårt kan det vara? Äter ni själva av den läbbiga färsen? Ingenstans på era sajt hittade jag information om problemen som ni uppger er varit medvetna om i flera år. Louise Ungerth på Konsumentföreningen har drivit frågan sen i höstas.
Att nu när frågan gett svarta rubriker välkomna att konsumenterna fått informationen är faktiskt hyckleri. Varför tog ni inte en diskussion med matskribenter och konsumenter för flera år sedan?
Ja, jag är arg. Det har jag rätt att vara med tanke på att färsen ni säljer har varit under all kritik. Och att helt kött förpackats med undermålig gas.
Bra rutet Lisa!
Som varande köttfärsknarkare gillar jag detta ohyggligt mycket.
Bra Lisa!
Heja Lisa!
Det trista är att konsumenter fortfarande köper skit för de har ingen aning om att det är skit.
Jag tycker att vi konsumenter ska ta mer ansvar och faktiskt inte köpa undermåliga livsmedel. Det är inte lätt, jag vet, att ha koll på gaser, förpackningar, produktionsvillkor men nuförtiden är det lättare, speciellt när vi har engagerade matskribenter som hjälper oss på vägen. :D Köper, som tur är, de mesta av mitt kött från privata leverantörer :-) och är glad att mina pengar stödjer andra än de stora företagen som ju drivs enbart av vinst.
Jag känner flera på jobbet som bara äter fisk eller är vegetarianer pga den hemska köttindustrin, fast dessa personer gärna stoppar i sig skinka och salami (färdigköpta smörgåsar), äter lunch ute varje dag (mums de har kycklinggryta eller pannbiffar idag -leverantör=Sodexo), har ingen aning om naturbeteskött eller tycker det är föööööör dyrt mm. Glad jag åtminstone kan undvika att köpa lurendrejerier från Scan men tycker synd om andra som inte vet bättre.
Vi kanske ska starta en "naturkött"-movement?
Släpp Scan. De har ändå tappat kontrollen över den svenska marknaden för konsumentpack. Rikta fokus mot nya aktörer som tex Svenskt Butikskött och ICA:s egen packningsanläggning. Det är där mestadels av gaspacken säljs ifrån.
Gabriela: Visst har konsumenter ansvar. Men när de motarbetas aktivt är det upprörande.
Cristoffer: Nu handlar det här inlägget specifikt om det märkliga pressmeddelandet Scan gick ut med. Att ett företag inte är marknadsledande innebär inte att de ska komma undan med enfaldiga undanflykter. Eftersom jag inte haft med de övriga aktörerna att göra personligen har jag inte mycket att säga om dem, mer än att jag inte gillar deras förpackningsgasen. :-)
I vår ICA nära mals köttet i butiken samma dag det säljs. Färsen packas i svarta tråg med lite plastfolie på, mer behövs inte eftersom det säljs nymalet. Vill man så mal de också direkt på förfrågan. Ingen syrgas eller andra konstigheter behövs, färsen ser fräsch och aptitlig ut ändå. Tycker att man borde kunna kräva den servicen i princip alla matbutiker, åtminstone där de har nån sorts manuell service.
Lisa: Cirka 60 procent av svensk färs kommer från Scan (svenskt kött), oavsett om det står Ica, Coop eller Scan på paketen. Förpackningstekniken med syre byter vi gärna ut - men vi måste få handeln med oss eftersom det är där färsen exponeras och säljs. Jag tycker det är bra att du med fler trycker på för att skapa en ändring och uppmärksammar konsumenterna på förpackningstekniker. Det ända tråkiga i debatten är att svenskt kött får sig en ytterligare törn. Även om frågan inte handlar om svenskt eller importerat så blir det ofta konsekvensen. Våra bönder lägger ner sina gårdar i rask takt och rubriker som; "Svenskt kött gasas ihjäl" hjälper inte att vända den tråkiga trenden, utan skyndar snarare på processen.
Margareta: Det finns ett väldigt enkelt sätt att få slut på rubrikerna och det är att sluta gasa ihjäl köttet. Försök inte lägga skuld på oss som protesterar genom att spela på några slags lojalitetskänslor. Om svenska producenter vill sälja sitt kött måste de ta kvalitetsfrågor på allvar, inte pipa om att konsumenter och journalister ska särbehandla svenska producenter.
Scan har uppenbarligen varit medvetna om problemen med syrgasen i flera år utan att driva frågan. Istället för att äga och formulera problemet och utnyttja opinion och media som drivkrafter för att få igenom förbättringar i handeln har Scan uppenbarligen hukat.
Du skriver att du tycker att det är bra att jag och andra driver frågan. Det finns ett stort problem här. Det är du, dina medarbetare på Scan och svenska köttproducenter som borde driva frågan om förbättrad köttkvalitet på er arbetstid. Inte jag som ska göra det på min fritid.
Har sagt det innan: I vår icabutik vill många kunder ha vår egenmalda färs och vi maler också direkt om kunden så önskar.
Vår färs står för 45% av den totala färsförsäljningen, men kpk (konsumentpackat kött) har tagit andelar och vi säljer betydligt mer av den i storpack vilket säkert beror på att många vill kunna vara flexibla och ha färs hemma i kylen några dagar, det blir en egen produkt med andra egenskaper. Priset för den egenmalda och kpk är ungefär detsamma.
Köttfärsskandalen innebar ett rejält uppsving för kpk, som sades vara "den enda köttfärsen som var garanterat färsk". Många handlare gick då över helt till kpk. Men givetvis måste producenterna av kpk värna kvaliteten framför utseendet! Ni kan inte komma dragandes med de stackars bönderna nu igen, satsa, som Lisa säger, på att få ut informationen till konsumenten så att denne förstår att förbättrad förpackningsteknik innebär smakfördelar, ni har ju en gigantisk marknadsföringsapparat till er hjälp! Om inte annat så kanske trenden går mot nymalen butiksfärs igen. Inte mig emot ;)
Margareta: Ja det mesta slaktas av er men ni har ju lagt ner eran gaspackanläggning i Uppsala där ni gaspackade kött. Maskinerna köptes upp av Sv Butikskött och flyttades till Johanneshov där de packar åt Coop. ICA packas av Hilton i Västerås och Axfoods packas av Danish Crown i Jönköping.
Lisa: Okej. Jag hjåller med dig om att de gjort fel och svarat fel men Scan är ingen maktfaktor i gaspackssverige längre. Maila mig så kan du få kontaktuppgifter till "gaspackskungen" i Johanneshov. Fråga honom om vad han tycker.
Cristoffer: Det är inte personen som utför gasningen som är problemet. Det är producenterna och handeln. Och möjligen matskribenternas. Till mitt försvar ska det sägas att jag oftast skriver i recepten att man ska undvika gasad köttfärd (det är den som påverkas mest, pga större angreppsyta. Jag önskar att jag hade tid att driva frågan mer, men jag har knappt tid att blogga just nu. :-)
Reflektion- alla skyllar på andra. Men varför har det blivit som det är?
Artikeln i Svd anger.
"Vi skulle kunna byta gas redan i morgon. Det behövs inga nya maskiner, bara annan gas. Köttproducenterna har inga invändningar."
Louise Ungerth Konsumentföreningen Stockholm har skrivit i ämnet flertalet gånger bl.a http://louisekonsumentkoll.se/forts-rott-kott-tror-livsmedelsbranschen-a...
Men tydligen har hon inget inflytande på de egna inköparna.
Hemköp säljer inget egenstyckat kött. I varje fall inte i min stad.
Scan "svär sig fria".
Min tolkning
"Vi(Scan) har undersökt och vetat om fördelar/nackdelar med syre som gas.
Men vi bryr oss bara fram till butiksdisken.
Handels kosmetiska önskemål har styrt.
Ätkvaliteten är inte vårt problem."
OK ovanstående är min egen omskrivning av Margareta Thorgrens inlägg- och ja, jag har läst det som fan läser...
Men hur har det kunnat bli så här?
Förpackningstekniker utvecklas, med framförallt fördelar. Men med vissa nackdelar.
Varför vågar inte kött/förpakningsindstrin berätta/utbilda konsumenter om ev svårigheter/nackdelar? Gärna via matjournalister/ matloggare
Det borde kunna het (med kvävgas)
-vi centralpackar och förlänger hållbarheten till er fördel
dock
-det påverkar utseendet på det färska köttets utseende i disken. Kommer att se mörkare ut
Men istället förlänger man hållbareheten med syrgas, och låtsas som "ingenting".
Undran
Kunden vill ha/kunden vill inte ha?
Hur har man kommit fram till det?
Lätt att avstå från något som ej stämmer med tidigare referensramar.
Marknads/konsumentundersökningar är svårt.
Verkar som "branschen" varit dåliga vid inköp av sådana/okritiska vid tolkningar.
Jag frågar katten! Han ratar konsekvent gaspackad färs och kyckling.
Under flera år har jag letat mig fram till den ene lille producenten efter den andre - alltså gårdskött. Det ÄR jobbigt att stycka, paketera men det är värt besväret med tanke på hur mycket bättre det köttet smakar. Det senaste året har det blivit mycket ren eftersom jag kan köpa hel/halv till bra pris. Och så värnar jag om att lilla barnbarnet (dryga året) ska se på och vara med i hela processen så hon lär sig hur man gör och hur det ska vara:-)
Hej alla, kul med all diskussion om det syrechockade köttet. Precis som örjan och Lisa säger har vi drivit frågan om att byta gas sedan i höstas. Då skrev också bl a GP om det. Nu när Åsas avhandlings skulle läggas fram fick vi fart på diskussionerna igen. Jag tror att vi kommer att se en förändring. Det kommer inte att innebära att alla butiker börjar butiksstycka och mala, men att den kassa gasen äntligen byts ut mot en bättre. Här är mitt senaste inlägg:
http://http://louisekonsumentkoll.se/inget-gasat-kott-hos-citygross/
Hoppas mitt nästa inlägg i frågan kommer ha rubriken "Bravo- nu slipper vi usel köttgas" och att det går fort!
Sidor