Svartrotsgratäng med kronhjärtan
Ja, jag vet att svartrötter ser ut som något Sauron, aka Mordors Mörke Herre, dragit upp på sin kolonilott, men hallå – bakom allt det där lortiga yttre döljer sig något rent och oskuldsfullt och alldeles vitt som man kan göra en rätt god gratäng på!
Tid: 1 h
1 bakpotatis
1 burk kronhjärtan
4 stora svartrötter
ca 25 g smör
2 vitlöksklyftor
1 msk mjöl
2 dl mjölk
1 dl riven parmesan
- Värm ugnen till 175°C.
- Skala och riv potatisen grovt. Pressa vätskan ur det rivna. Krama ur och skiva hela burken kronhjärtan. Skala svartrötterna under rinnande vatten och slanta fint.
- Smält smöret i en kastrull. Pressa i vitlöken och låt få aningen färg. Sänk värmen. Vispa i mjölet och häll i mjölken, en deciliter i taget. Vispa bort alla klimpar innan du häller på återstående mjölk. Låt bubbla ett par minuter, ta från värmen och rör ner osten.
- Blanda svartrötter, potatisriv och kronhjärtan huller om buller i en ugnsfast, inte alltför stor form. Salta, peppra och häll över såsen.
- Gratinera ca 45 minuter och servera till fisk, kött, och/eller en sallad.
Kommentarer
Har ingen aning om vad en svartrot är men gratängen ser galet god ut... Schhlurp.
SPÄNNANDE! Måste provas! /Lillsnörpa
Superbra TV-program. Kul och annorlunda.
Tack för glada-grisar tipset på Ängavallen. Hade helt glömt bort det. tack
Lotta!
Jag vill bara säga det att även om du har den typ av utseende som kanske inte går hem i alla läger, så tycker jag att du är vansinnigt snygg. Topp 5 svenska kvinnor jag aldrig träffat. Du är vacker, Lotta, vacker.
Troligen är det din kunskap och ditt patos som spelar in till stor del, men hade det varit så att du var med i "Landet Brun-SS" och propagerade för den ariska rasens överlägsenhet hade jag ändå tyckt du var het.
Nu börjar det likna något! Mer sånt här!
Hej!
Bra program ikväll igen. Men kan du be om lite omklippning så du är med mycket mer? Har du skrivit manus? Programidé? Tycker att det är mycket med samma stil som i bloggen. "Mat för oss som äter... osv." Du är riktigt bra i vart fall! Och bloggen är bra! Och maten är god.
/snipp snapp slut
Nu har jag precis tittat på ditt program... det var trivsamt och intressant.
Jag tyckte att inslaget med Erik Haag och Mexikos konsul var smått... märkligt. Idén var kul men hon kanske kunde sluppit bli avbruten så mycket så att man fått höra mer om Mexikansk matkultur. Inte för att jag inte gillar Eriks vackra stämma men ändå.
Nå, det var mest en tanke.
Har följt din blogg sen "gamla" bloggen, vi har samma typ av humor du och jag, jag vrider mig i skrattkramper emellanåt. Av skrattkramper blir man vrålhungrig så det är ju tur att det även finns recept på toppengod mat ;)
Kram på dig,
Linda
Låter otroligt gott! Har aldrig lagat något med svartrötter tidigare så kanske skall ta och testa den här gratängen?
Låter gott. Undrar vad det är som sipprar urt svarträtter, det där kletet/mjölkaktig vätska som gör att händerna känns så sträva?
Jag tror att klibbigheten har med inulinet, en kolhydrat som finns i speciellt höga halter i just svartrot men även i kronärtskicka, att göra. Inulin är lite speciell sorts kolhydrat som brukar räknas som en kostfiber eftersom den inte spjälkas varken i munnen, tunntarmen eller magsäcken. Bra för diabetiker och andra som tänker på sin blodsockerhalt.
Svartroten tillhör de korgblommiga arterna och är släkt med fibblor, tistlar och maskros. Roten har mjölksaft precis som sina släktingar, saften innehåller kautschuk. Gissningsvis är det kautschuken som klibbar när den reagerat med luften.
Kautchuk! Det är det snyggaste ord jag vet.
Låter spännande-det här hamnar också i att testá-mappen. Både svartrot och kronärtskocka är råvaror jag arbetar på att lära mig bemästra.
Spännande och spännande vet jag inte. Lite mer nervpirrande än potatisgratäng, är nog närmare sanningen.
Måste ta reda på vad det är som klibbar. Bra grej för matmolekyler. Inulin finns ju i andra saker som inte klibbar…
Det verkar som om det är en typ av latex som orsakar klibbigheten! Fascinerande och ger upphov till en hel del mindre rumsrena tankar.
Ni ser hur spännande den här rotsaken är! Sauron, klibb och latex – det slutar aldrig!
Bara som en sån sak att den heter sorzonera på engelska. En rotsak som låter som en könssjukdom måste man bara älska.
Scorzonera, menar jag ju.
Låter spännande, måste provas. Ser fram emot "landet brunsås" imorgon. Önskar att ni kan tipsa om var man köper "glada grisar, kossor och andra kreatur" om man inte bor i Stockholm. Bonden marknad är ju stängd på sommaren, i alla fall i Malmö...
Gott gott, måste provas. Ser fram emot "landet brunsås" imorgon. Önskar att ni kan tipsa om var man köper "glada grisar, kossor och andra kreatur" om man inte bor i Stockholm. Bonden marknad är ju stängd på sommaren, i alla fall i Malmö.
Scorzonera, den har jag haft, smittsam sak. Ett jädra klibbande var det.
Sara/Terevolution: Det är dessvärre inte alls ett sådan program. Landet Brunsås är inte ens ett matprogram om man ska vara petnoga, utan ett kulturprogram med mat som vinkel.
Men glada grisar finns. Kom igen nu alla fina malmöläsare – här behövs era kloka tips!
I kväll börjar det: Landet Brunsås med dig Lotta! Jag känner mig som en tvättäkta pensionär som går och väntar hela dagen på att få slå på teven klockan åtta. Vid närmare eftertanke finns det nog inga såna pensionärer längre, det var förr i tiden. Men hur som helst så ska det bli riktigt skoj att kolla ikväll!
Scorzonera är väl ändå på italienska. Salsify på engelska.
Inte är jag från Malmö men jag kan ändå tipsa om griskött från Ängavallen utanför Trelleborg.
Glada goa grisar, uppfödda på bra foder. Jag trooor de har lamm och nötkött också, obs trooooor.
Hej!
Hittade din sida av en slump. Har nu varit här i flera timmar och tänkt att den vill jag göra, nej!-den ska jag ta först. Det blir nog denna gratäng som tillagas först.
Kan bara säga att jag njöt av att sitta och surfa på din hemsida. Dina recept, din humor och dina bilder är jag helst såld på.
Lise-Lotte, det var en av de raraste kommentarerna jag någonsin fått. Tack!
Erik: Den kallas faktiskt omväxlande båda namnen. Egentligen är det två olika rötter som är nära släkt men det har grötats ihop. På svenska kallas de båda svartrot, men vad jag förstått (läs kontrollgooglat) är det scorzonera-sorten som odlas mest i Sverige. Men numera hittar man scorzonera på engelska trendiga menyer. Huruvida det verkligen är scorzonera elelr salsify vet jag inte. Mysteriet tätnar.
åh, lotta! man ÄLSKAR ert program! älskar älskar.
Tack snälla Ida, vad glad jag blir!
Det är SVÅRT att göra tv-program. Det är svårt att få göra ett tv-program. Och när man till slut gått i land med ovanstående så återstår det allra svåraste: att få någon att titta på det och i bästa fall tycka om det.
Hei Lotta,
Finfin blogg du har. Jeg lurte på om du har noen gode tips om restauranter på Søder som passer til hverdags?
Kris :)
Lotta, GRATTIS till ett fantastikst lyckat teveprogram! Det var nästan lika underhållande som din blogg.
Jag kommer inte bara följa det slaviskt, jag tänker även tvinga hela min omgivning, eventuellt med visst våld om så behövs, att se programet. Jag ska i propagerande syfte börja varje mening med Landet Brunsås. Okej, nej, det där sista var lögn, men det kanske du hade gissat?
Man skulle kunna tro att jag har supit mig full på jästa svartrötter med tanke på min stavning. Men det har jag inte.
Mycket trevligt och informativt program Lotta, med en skön blandning humor. Jag gillade speciellt tanken kring att en av anledningarna till att vi har så stor tolerans för ny mat är för att vi har haft fred i 200 år, så det finns inget hot från andra kulturer att oroa sig för.
Trevligt matprogram igår! Mycket trevligt!
Tack alla snälla! Nästa vecka kommer det handla om matindustrin!
Fantastiskt fint nötkött kan man beställa och köpa på Stora Ekeby Säteri, mellan Västerås och Eskilstuna. Djuren går på lösdrift, hos sina mammor i 9 månader, de slaktas på ett mindre slakteri vid ca 24 månaders ålder, har då levt på ekologiskt gräs resp ensilage. Mycket gott!
Om ni orkar bli riktiga svartrotsnördar, jag såg att det förelåg lite oklarheter ;)
Scorzonera kommer från gammelfranskans scorzon som betyder orm.
Lustigt nog heter den också scorza nera på italienska. Det betyder svart bark.
Den är nära släkt med salsifies och kallas också på engelska för "spanish salsify" eller "black salsify". Man tror att den spreds i Europa från Spanien.
Har jag inte helt fel så är det svenska namnet för salsifies "haverrotsläktet". Vad det betyder har jag dock ingen aning om. Det finns dock över hundra växter i det släktet - och jag visste inte att man åt dem.
Haverot. Fint!
Lammracks? För att till varje pris stävja särskrivningen? Puss!
Haverot tror jag kan betyda "trädgårdsrot". Have är trädgård på danska och norska och eftersom stafningen är gammeldags kan det kanske vara en fingervisning. Oavsett Lotta - ett fantastiskt recept, vädligt gott till lamb racks (vad det heter på svenska vet jag inte).
Lagade gratängen i går och den smakade helt underbart!! Svartroten ger en sån nötig och god smak. Tack för tipset!
Sidor