Att gamla tiders hönssoppa ansågs både universalkur och en närande kärlekshandling är lätt att förstå när man smakat sin första, hemkokta hönsbuljong. Den har mycket lite att göra med de där glutamatstinna tärningarna man hittar i butik och kan användas som grund till nästan vilken soppa som helst. Köttet kan antingen hamna i soppan eller serveras med någon av de såser jag föreslår nedan. Tänk på att ju äldre hönan är, desto längre behöver den koka för att bli mör. Men i gengäld blir buljongen smakrikare och komplexare. Hönans ålder ser du lättast på fettets färg: ju gulare desto äldre är en gammal regel som fungerar än idag, även om det till viss del beror på fodret.
1 höna
2 liter vatten
½ -1 msk salt
2 gula lökar, i klyftor
2 morötter, skivade
2 vitlöksklyftor, skalade och delade
2 lagerblad
10 vitpepparkorn
4 persiljestjälkar