Bättre än du tror: Kotlett med rotselleri, äpple och hasselnötter
Saker och ting blir inte alltid som man tänkt sig, de blir bättre. Ganska mycket senare och inte enligt standardreceptet. Men det blir bra ändå. Mitt liv är faktiskt, trots att jag gnölar lite över stressen, tämligen underbart. Man lär sig mycket nytt. Bland annat kan jag meddela att stenoserande tendovaginit är mycket mindre spännande än det låter, och trots sitt suspekt klingande namn snarare ett tecken på övernitiskt föräldraskap än skörlevnad. Jag kan också meddela att världens förmodligen finaste bebis nu lärt sig krypa med acceptabel mankhöjd.
Det finns andra saker än livet i stort som kan bli bättre än man anat. Fläskkotlett till exempel. I all fall om man köper den tjock, steker den i kall panna och förser den med ett fräs stekt i mycket het panna. Lägg till en välmogen ädelost, gärna roquefort eller cornish blue (finns på underbara Kvantum Liljeholmen som lite otippat har en av stans bästa ostdiskar). Fördelen är att det går både snabbare och enklare att få till kotletten än resten av livet. Så man kan ju börja med kotletten.
Kotlett med rotselleri, äpple och hasselnötter
Receptmakare: Lisa förare winbladh
Portioner: 2
Tid: 20 minuter
Använd två små bra stekpannor. Och två stora bra fläskkotletter. Receptet funkar inte för tunna sladdriga otyg. Jag köpte mina fina fettsprängda på Cajsa Warg. Idén kommer ursprungligen från Cook´s Illustrated och bygger på kunskapen att griskkött blir torrt av höga temperaturer och att en långsam uppvärmning är skonsammare. För perfekt resultat är en köttermometer ett måste. Med den här metoden förlorar du lite i stekyta men vinner i saftighet. Molekylär gastronomi på hemmaplan helt enkelt
- 2 tjocka benfria fläskkotletter, ca 4 cm tjocka
- 1/2 tsk salt
- 1/2 tsk socker
- 1 msk neutral rapsolja
- Fräs:
- 50 g smör
- 1/2 dl grovhackade hasselnötter
- 1 litet fast syrligt äpple
- 200 g rotselleri
- 5 stora blad salvia
- 1/2 dl grovt smulad ädelost
- Till servering:
- Grönsallad med dressing på grov senap och gräslök
- Skala och tärna rotsellerin i centimeterstora bitar (typ 1\2 sockerbit). Hetta upp smör i en liten tjockbottnad stekpanna på hög värme. Lägg ner rotsellerin och stek, rör om lite då och då. Skala, kärna ur och tärna äpplet ungefär lika stort. Lägg ner äpplen och hasselnötter när rotsellerin är ordentligt mjuk, efter knappt 10 minuter. Stek vidare tills allt är vackert brynt och mysigt mjukt. Lägg ner grovskuren salvia när allt börjar bli klart. Krydda med herbamare och peppra som en tok. Smaka av med några droppar vinäger, äpplenas syra avgör exakt mängd.
- Samtidigt på en annan del av spisen(småbarnsföräldrasimultankapacitet, vettu): Om du använder elspis slår du på plattan på medelvärme i god tid så att plattan hinner bli varm.
- Börja ungefär när rotsellerin i fräset mjuknat. Klappa fläskkotletten torr (bara om det behövs med hushållspapper om det behövs. Gnid in kotletten med salt, riktigt massera in det som om det vore en kär vän eller ännu mer intimt. Klappa in sockret. Pensla eller dutta kotletterna med olja och lägg i en tjockbottnad kall liten teflonstekpanna. Pressa ner dem mot pannans botten.
- Sätt pannan på medelvärme (om du använder gas, annars är ju plattan redan varm). Stek tills ytan är gyllenbrun 4-7 minuter. Vänd kotletterna. Sänk värmen och sätt lock på pannan. Stek vidare 3-6 minuter och ta temperaturen på kotletten. Den ska ha uppnått 58°C.
- Lägg upp kotletterna på serveringsfat och lägg lite folie eller ett lock löst över. Låt vila i minst 5 minuter.
- Sleva över rotsellerifräset. Smula över ädelost. Ät och bli lycklig. Vi börjar där.
Kommentarer
Patrik har väldigt mycket rotselleri hemma och tackar för tipset.
Åh, Ica på Liljeholmen. En av få saker jag gillade med att bo i Stockholm i somras.
Mmmm, helt klart värt att testa.:)
Patrik: Patrik kommer inte att ångra sig.
Maggie: Ja, ostarna ruinerar mig tyvärr.
Markus: Får man hoppas! ;-)
Tack för tips på Facebook om att åldrade nötter absolut ej bör användas.
Det där med rotselleri, hasselnötter och salvia vill jag spinna vidare på. Mycket intressant...
Åh vad hungrig man blev nu då! Äppel och hasselnötter låter toppen till fläsket.
Åh vad hungrig man blev nu då! Äpple och hasselnötter låter toppen till fläsket.
Saftigt blir det, men stekytan gick jag miste om helt. Kotletten smakar verkligen gris tillagad på det här sättet, inte helt olikt confiterad grissida, som kan smaka så mycket gris att man blir överväldigad.
Blåmusseroner och rödkål till, tacksåmycket.
Peter: Ändrade på saltningen efter din input. Mindre saftigt och mer stekyta med senare saltning.
Therese: Det tål att upprepas!
Ann-Louise: Meddela vad di kommer fram till, snälla! :-)
stenosande - en mineralisk doft, tendovaginit - en bläckfiskart? Aha, Morbus de Quervain det låter gott och spännande, äh en inflammation. Nu går jag och lägger mig, god natt.
Jag tycker det fungerar rätt väl att steka kotletter på mycket hög värme under kort tid så den får rejäl stekyta utan att bli torr. Jag tycker de brukar bli saftiga iaf. Om man översteker dem är det iofs rätt kört.
Får testa detta sätt nån gång, är det viktigt att det är en tunnare teflonpanna? Går det bra att använda en i gjutjärn eller tar det för lång tid för den att nå bra temperatur från kallt?
swedenborg: Jag förberedde dig på en antiklimax. ;-)
Emil o: Som det står ska det vara en tjockbottnad teflonpanna, inte en tunn. Det funkar inte riktigt lika kra med gjutjärn, jag tror att pannorna varierar så pass mkt i kraftighet att man får göra om receptet. Dessutom skiljer sig värmeldningsförmågan.
Tack! Men det blir utan kotlett för jag är vegetarian.
Man räknas inte som vegetarian bara för att man lägger bönor under ryggbiffen, Patrik! ;)
S-O-M jag hoppas på det...:-)
Mycket intressant recept!
Det här låter som ett underbart höstrecept att inspireras av!
Sidor