Filmjölksglass med bakade blåbär och hallon

Krämig, syrlig och precis lagom söt. Detta är en liten sats gjord för små glassmaskiner men det går bra att dubbla receptet. Jag använde 125 g blåbär och 75 g hallon pga så var tillgången men jag tror det finns utrymme att laborera med fördelningen. Glassen är godast de första dygnen, så ingen idé att spara. Det är i och för sig inget problem eftersom den är så god att det är svårt att vänta på att den ska bli klar. 


Portioner: 2
Tid: 2 tim 30 min
Du behöver: 

200 g frysta blåbär och hallon (jag använde 125 g blåbär och 75 g hallon)
1/2 dl strösocker
1 msk pressad citron
1 dl vispgrädde
1 msk vit sirap
1 krm salt
1 1/2 dl rejält syrlig fet filmjölk (t ex långsyrad fil eller fjällfil)

Gör så här: 

1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Lägg de frysta bären i en ugnsform och strö över socker. Baka bären i mitten av ugnen i ca 15 minuter, tills sockret smält och börjat bli lite sirapsaktigt.
3. Mixa bärblandningen med pressad citron. Häll upp i en skål och ställ in i kylen i minst 2 timmar.
4. Mixa eller vispa ihop bärmos, grädde, sirap, salt och filmjölk och kör sedan blandningen i en glassmaskin. Frys eventuellt en liten stund innan servering. Görs glassen i förväg ska den stå framme ca 30 min innan servering. 
UPPDATERING: Från början hade jag med ett uppkok av grädde, sirap och salt. Efter att ha testat en variant utan uppkok med samma goda resultat har jag nu ändrat receptet. 

Bild för Ylva Porsklev

Mer från Ylva Porsklev


Bild för Ylva Porsklev
Bild för Ylva Porsklev
Bild för Ylva Porsklev
Bild för Ylva Porsklev
Bild för Ylva Porsklev