Grillad sötpotatis med rostad mandel och mozzarella

Sötpotatis är verkligen ingen favorit i vår familj. Jag personligen avskyr den där trenden att man ska få friterade sötpotatisstavar istället för riktiga pommes på en massa hak nu för tiden. Det enda sötpotatispommes har mot vanliga pommes är en starkare och mer tilltalande färg.

Vad bra du säljer in receptet Anders. Smart.

Grejen är den att det finns ett par saker som kan få sötpotatisen skitgod och då är det plötsligt en helt annan sak. Min favoritkryddning av sötpotatis är med salvia och några stänk citron, sen se till att få mycket och bra stekyta. Det är idén jag gått efter här i min strävan efter roliga grilltillbehör och vegetariskt på grillen. Har du ändå grillen igång tycker jag du kan testa ett lass av den här potatisen, den är lite annorlunda och många kommer säkert uppskatta den. Vill du ha rätten vegansk och laktosfri så plockar du bara bort mozzarellan (kanske ersätta med tofu?).

En annan riktigt god maträtt med sötpotatis är den här frukosttacon. Testa den också.


Portioner: 4 små
Tid: 30 minuter
Du behöver: 

1 stor sötpotatis
1 msk olivolja
1 msk torkad salvia
1 tsk nypressad citronsaft
salt och svartpeppar
1 boll mozzarella (tofu för veganskt)
en näve mandlar

Annons
Gör så här: 

Skala sötpotatisen och skiva den sedan i 5-8 mm tjocka skivor. Det ska vara rätt så tunt. Greja ihop potatisen med olivolja, salvia, citronsaft, salt och peppar och rör om ordentligt.

Skålla och skala mandlarna och rosta dem sedan i torr panna på medeltemperatur. Se till att röra i dem rätt så ofta. Hacka sedan mandeln grovt.

Grilla sötpotatispotatisskivorna över medelvarm glöd (se mitt tidigare resonemang kring medelvarm glöd). Börjar det brinna så kväver du direkt med locket till grillen. Se upp nu för de blir snabbt brända. Jag råkade bränna tre skivor som jag fick kasta. Vänd på dem ofta och grilla tills du har en härlig yta. 

När du är klar med grillningen kan du trava upp dem i en ände av grillen där du inte har någon glöd under och bara varmhålla dem tills det är dags att äta.

Lägg upp på ett fat tillsammans med hackad rostad mandel och riv över bitar av mozzarellan. Pressa gärna över lite citron också men se till att inte ta för mycket. Det funkar även med en stark sås, t ex sriracha, till sötpotatisen.

Vill du pimpa till rätten ytterligare så kan du finriva lite ingefära och blanda ner i potatisen innan den grillas.

Bild för Anders Johansson
2016-08-01
Av
Fotograf
Anders Johansson

Mer från Anders Johansson


Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson