Havtornssylt med morot och rosmarin

Receptmakare: Anna Billing

4 små burkar, ca 1000 g

Skärgård på burk! Perfekt osttillbehör. Syrligt, kryddigt och gott med lite getost och knäcke, ”d-d-down the little red lane they go”.

  • 1000 g havtornspuré (passera och sila av kärnor och skal)
  • 1 citron (saften)
  • 4 morötter, grovt rivna
  • 800 g socker
  • 1 kvist rosmarin
  1. Koka upp alla ingredienser (utom rosmarinen som du kan dela och tillsätta mot slutet) i en tjockbottnad gryta.
  2. Skumma väl för att bli av med eventuella jästbakterier och ha en mugg vatten och pensel redo för att pensla ner kristallerna som bildas på grytans insida, då håller sylten längre.
  3. Koka till 105ºC. Gör sedan ett syltprov på ett kylt fat för att se om sylten stelnar. Fortsätt annars en stund till.
  4. Häll omedelbart upp sylten på steriliserade burkar. På med locken och låt svalna upp och ner.
  5. Om du vill förlänga hållbarheten på sylten kan du konservera den. Placera burkarna i ett hett vattenbad i en ugn förvärmd till 80ºC. Låt dem stå i cirka 20 minuter. När burkarna sedan svalnat ska de förvaras i kylskåpet.

Taffel.se bloggar