Johans sallad på hela gryn

Receptmakare: Johan Swanljung

Portioner: 4

Tid: 10 minuter om grynen är kokta

Till den här salladen brukar vi använda alla möjliga sorters hela gryn. I originalet använde vi grönt vete från Cjile som har en mild och nötig smak. Du hittar det på Latinamerikanska Livsmedel i Hötorgshallen och Palmyra i Malmö. Helt dinkelvete är ett trevligt, närodlat alternativ. Salladen är särskilt trevlig med grillat.

  • 8 dl kokta gryn
  • 1 tsk svarta eller bruna senapsfrön
  • 1 tsk hel koriander
  • 1 tsk fänkål
  • 1 stor morot
  • 1 färsk lök, gärna rödlök
  • färsk timjan
  • salt, nymald svarpeppar
  • Till servering:
  • Grillat
  • Linssallad
  • Yoghurtsås
  1. Rosta kryddfröna i torr panna tills de börjar knäppa. Fortsätt rosta under flitig omrörning i ca 30 sekunder. Slå raskt upp i mortel och stöt fint.
  2. Skala och strimla moroten. Finhacka löken.
  3. Blanda alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.

Taffel.se bloggar