Krämig squashsoppa med parmesan

Oftast äter vi soppa för att det ska vara enkelt att laga. En gång gjorde jag den här på squash och blommor som jag fått av min snälla granne. Jag huttade in allt (nej inte blommorna) huller om buller i ugnen för att squashen och löken skulle få ligga och gona och bli söt och mjuk medan jag förvisade resten av familjen till en annan del av huset. Med parmesan i behövs ingen annan redning för att soppan ska bli krämig och sältan passar fint i hop med squashens söta kött. Surdegsbrödet till? Ja, det var inte hembakat utan ett calvadosbröd, inköpt på Garagebageriet.


Portioner: 4-5
Tid: 40 min
Du behöver: 

1 kg squash
8-10 squashblommor (extra piff, bara)
2 schalottenlökar
3 vitlöksklyftor
100 g parmigiano-reggiano, grana padano eller liknande
6 dl grönsaks- eller kycklingbuljong
olivolja
nymalen svartpeppar
ev. lite salt

Gör så här: 
  1. Ställ in ugnen på 200 grader.
  2. Skölj squashen, ansa och dela den i skivor. Skala även löken och dela grovt. Vitlöken kan skalas men behöver inte delas. Lägg allt i en braspanna, ringla över olivolja och strö över lite salt. Baka i mitten av ugnen i 30 minuter.
  3. Koka upp 6 dl grönsaks- eller kycklingbuljong i en kastrull. Jag använde Renée Voltaires ekologiska lantbuljong.
  4. När grönsakerna blivit mjuka mixar du dem släta i en kannmixer. Tillsätt 2/3 av osten och späd till önskad konsistens med buljongen. Smaka av med salt (ta det försiktigt eftersom osten redan är salt).
  5. Skölj squashblommorna och låt dem torka på lite hushållspapper. Fräs dem kvickt i en stekpanna med lite olivolja, salt och peppar. Fördela soppan i små skålar och toppa med blommorna och fnula över resten av osten och lite nymalen svartpeppar.

Bild för Anna Billing

Mer från Anna Billing


Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing