Lingonparfait med pepparkakscrisp

receptmakare: margit richert

Portioner: 6-8

Tid: 6 timmar

Den här blir en rätt vuxen parfait eftersom den inte är överdrivet söt. Gintillsatsen kan man förstås skippa (vilket jag gjorde just den här gången eftersom det var barn med på middagen) och i stället råröra lingonenen eller lägga dem att svalna i het sockerlag - det fungerar lika fint!

  • 1 paket frysta lingon
  • 3 dl gin
  • 50 g smör
  • 100 g pepparkakor
  • 4 äggulor
  • 1 1/2 dl socker
  • 4 dl vispgrädde
  1. Lägg lingonen i en skål och slå över ginet. Låt marinera 1 timme och rör om då och då. Sila sedan av spriten (den blir supergod blandat med lite tonic!).

  2. Smält smöret i en kastrull och smula ned pepparkakorna. Ställ åt sidan så länge.
  3. Sjud äggulor och socker under omrörning i vattenbad (eller i tjockbottnad kastrull på låg värme om du är våghalsig) tills du fått en tjock kräm. Låt kallna. Vispa grädden. Blanda lingonen (spar 1 dl till dekoration) med äggkrämen och vänd sedan försiktigt ned den vispade grädden med stora tag.
  4. Ta fram en avlång sockerkaksform eller annan lämplig form. Strö en tredjedel av pepparkakssmulet i botten. Täck med en tredjedel av parfaitsmeten. Fortsätt så att du har tre lager av varje, med parfaitsmet överst. Täck med plastfolie och frys minst 5 timmar.
  5. Ta ut parfaiten 30 minuter innan servering och låt tina i kylen. Stjälp sedan upp på fat, skär i valfritt antal skivor och dekorera med de överblivna lingonen.

receptmakare: margit richert

6-8 portioner

tid: 6 timmar

Den här blir en rätt vuxen parfait eftersom den inte är överdrivet söt. Gintillsatsen kan man förstås skippa (vilket jag gjorde just den här gången eftersom det var barn med på middagen) och i stället råröra lingonenen eller lägga dem att svalna i het sockerlag - det fungerar lika fint!

  • 1 paket frysta lingon
  • 3 dl gin
  • 50 g smör
  • 100 g pepparkakor
  • 4 äggulor
  • 1 1/2 dl socker
  • 4 dl vispgrädde
  1. Lägg lingonen i en skål och slå över ginet. Låt marinera 1 timme och rör om då och då. Sila sedan av spriten (den blir supergod blandat med lite tonic!).

  2. Smält smöret i en kastrull och smula ned pepparkakorna. Ställ åt sidan så länge.
  3. Sjud äggulor och socker under omrörning i vattenbad (eller i tjockbottnad kastrull på låg värme om du är våghalsig) tills du fått en tjock kräm. Låt kallna. Vispa grädden. Blanda lingonen (spar 1 dl till dekoration) med äggkrämen och vänd sedan försiktigt ned den vispade grädden med stora tag.
  4. Ta fram en avlång sockerkaksform eller annan lämplig form. Strö en tredjedel av pepparkakssmulet i botten. Täck med en tredjedel av parfaitsmeten. Fortsätt så att du har tre lager av varje, med parfaitsmet överst. Täck med plastfolie och frys minst 5 timmar.
  5. Ta ut parfaiten 30 minuter innan servering och låt tina i kylen. Stjälp sedan upp på fat, skär i valfritt antal skivor och dekorera med de överblivna lingonen.

Bild för Margit Richert
2008-03-12
Av

Mer från Margit Richert


Bild för Margit Richert
2015-06-07
Bild för Margit Richert
2015-06-07
Bild för Margit Richert
Bild för Margit Richert
2013-11-05