Ljus muscovadofudge

Det som kallas "fudge" i affären brukar vara en trist, mjölseg historia. Riktig fudge - som inte alls påminner om sin sega kusin kola - är lättbrutet spröd och smälter på tungan. Den är dessutom hyfsat enkel att göra, och man slipper bekymra sig för kola som kanske får fel konsistens. Fudgen ska sockra sig - man hjälper den till och med på traven genom att vispa hårt och länge på slutet.
Se helst till att välja en kastrull som tål metallvisp, och skaffa om möjligt en medhjälpare som kan ta vid när du får mjölksyra i visparmen. Jag använder vaniljpulver (vaniljfrö?) som kommer från Stockholms eter- och essensfabrik på Wallingatan. Det går att ersätta med vanligt vaniljsocker eller vaniljessens.


Portioner: 25 stora bitar
Tid: Tid: Ca 20 minuter
Du behöver: 

350 g ljust muscovadosocker (eller farin)
1 dl vispgrädde
1/4 dl vatten
1/2 tsk bikarbonat
en klick (ca 10 g) smör
1/2 tsk vanilj* (eller 2 tsk vaniljsocker)

Gör så här: 
  1. Smörj en liten värmetålig form, ungefär 15 x 15 centimeter, med smör eller neutral olja.
  2. Blanda muscovadosocker, grädde, vatten och bikarbonat i en tvåliterskastrull, helst tjockbottnad. Värm upp långsamt och rör tills sockret löst sig.
  3. När smeten kokat upp, dra ner plattan till lagom värme så att det bubblar utan risk för att koka över. Låt koka till en temperatur på 114˚C (motsvarar medelmjukt kulprov).
  4. Ta bort kastrullen från värmen och blanda ner smör och vanilj.
  5. Vispa sedan smeten tills den blir ljus och tjock, och häll den i den smorda formen. Låt svalna och stelna.
  6. Skär eller bryt i lagom stora bitar.

Bild för Malin Sandström

Mer från Malin Sandström


Bild för Malin Sandström
Bild för Malin Sandström
Bild för Malin Sandström
Bild för Malin Sandström
Bild för Malin Sandström