Lyxig laxtårta

Receptmakare: anna billing

Portioner: 7-8

Tid: 30 minuter

När vi gör den här tårtan i butiken så har vi ersatt laxrommen med ishavsrom för att hålla priset nere, men så här lyxig såg den ut i original. Ibland kan du köpa laxputs och skruttbitar av rökt lax till fyllningen billigt från fiskdisken. Använd gärna surdegsbröd utan alltför stora bubblor. Drick gärna ett torrt, ungt och fruktigt vitt vin till. Gärna med lite ekfatskaraktär.

  • 2 limpor ljust bröd
  • 3 kokta,kalla ägg
  • 1 gurka
  • Laxkräm:
  • 1 1/2 dl vispgrädde
  • 150 g rökt lax, i småbitar
  • Kaviarkräm:
  • 1 rödlök
  • 2 msk crème fraiche
  • 100 g philadelphiaost
    3 msk rökt kaviar
  • Fänkålskräm:
  • 1 litet fänkålsstånd
  • 1/2 dl skalad sötmandel
  • 2 tsk finrivet citronskal
  • 1  dl finhackad dill
  • 100 g philadelphiaost
  • 1/2 dl crème fraiche
  • 1 tsk pressad citron
  • Täckning:
  • 100 g philadelphiaost
  • 1/2 dl crème fraiche
  • Topping:
  • 1-2 huvud lollo bianco eller annan sallad
  • 150 g rökt lax i tunna skivor
  • 75 g laxrom
  • Citronskivor
  1. Skiva limporna på längden och kantskär. Smöra brödet noga, det hjälper brödet att hålla strukturen och inte bli mosigt.
  2. Gör laxkrämen. Vispa grädden till mjukt skum, blanda ned finhackade laxbitar, rör till en styv mousse.
  3. Gör fänkålskrämen. Halvera fänkålen på längden, ansa och skär bort den grova mittstocken. Finhacka fånkålen. Hacka mandel fint. Blanda fänkål, mandel, citronskal, dill,  färskost och crème fraiche och rör till till smidig konsistens. Smaka av med pressad citron och salt. Spara fänkålsvipporna till dekoration om de är fina.
  4. Gör kaviarkrämen. Halvera rödlöken och skala den. Hacka mycket fint. Blanda kaviar, rödlök, philadelphiaost och crème fraiche och rör till smidig konsistens.
  5. Bygg tårtan. Täck första brödlagret med laxkrämen. Lägg skivat ägg över och täck med nästa brödlager. Fortsätt med kaviarkräm och fänkålskräm.
  6. Gör färskostkräm till täckning genom att röra färskost och crème fraiche smidigt. Täck hela tårtan med rikligt av krämen med hjälp av en slickepott eller flat kniv (lilleman). Så här långt kan du förbereda dagen innan om du plastar in tårtan.
  7. Klä tårtan med salladsblad på sidorna och ovanpå.  Drapera laxskivor på toppen. Dekorera med snurror av citronskivor och skalad gurka. Lägg små klickar med rom och några dillsvansar eller fänkålsvippor.

Bild för Anna Billing

Mer från Anna Billing


Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing