Manhattan Clam Chowder

För ungefär ett och ett halvår sedan skrev jag om New England Clam Chowder, musselsoppgrytan som är så populär och har sitt huvudfäste kring Boston. Den bloggposten ligger på min gamla bloggplats. Här kommer det en mindre vanlig tomatbaserad variant som kallas för Manhattan Clam Chowder och den är faktiskt ännu godare.

Jag är väl medveten om att vissa säkert kan vråla: DET SKA INTE VARA VIN I DEN HÄR MATEN. Sånt brukar jag skita lite i. Jag tycker det blir godare med både vin och fisksås i soppan.

Musslorna jag köpte har handelsbeteckningen ”mandelmusslor” och den som bestämde det kan inte kunna så mycket om bakverk. Försök googla mandelmusslor så ska ni se hur lätt det är att hitta några regelrätta musslor på den sökningen. Det vetenskapliga namnet är i alla fall Glycymeris glycymeris om ni är sugna på att kolla upp dem.

Hur som helst så var mandelmusslorna inga höjdare. Snygga, visst, men lite för sega för min smak. Utseendemässigt ligger de väldigt nära ”quahog”-musslan som traditionellt används till Clam Chowder och det var så klart ett av skälen till att jag valde som jag gjorde. Ni behöver inte göra om mitt misstag, köp blåmusslor istället. Blåmusslorna har mindre sand och skit i sig och är dessutom både billigare och godare.


Portioner: 4
Tid: 1 timma
Du behöver: 

1 nät musslor, gärna blåmusslor, rengjorda
0,5 liter vatten
1 msk salt
0,5 kg fast potatis, skalad och tärnad
4 msk smör
1 paket bacon, hackat grovt
2 stora gula lökar, hackade
2 vitlöksklyftor, hackade
1 selleristjälk, supertunt skuren
1 jalapeno eller annan grön chili, finhackad
2 morötter, skalade och tärnade
1 tsk chiliflingor
0,5 tsk torkad timjan
1 lagerblad
1 burk konserverade hela tomater
2 msk tomatpuré
2 msk ljus soja
2 msk asiatisk fisksås
1 msk sherry (kan uteslutas)
0,5 dl vitt vin
salt, socker och nymald svartpeppar
en näve hackad persilja

Gör så här: 

Lägg musslorna i kallt vatten i diskhon ett tag och låt dem öppna sig lite. Rör snabbt om bland dem med en hand. På så sätt blir du av med lite sand. Blåmusslor odlade på rep har inte det problemet.

Koka upp en 0,5 l vatten med 1 msk salt i en stor kastrull och kasta ner alla musslor utom fyra stycken (en till varje portion). Låt dem koka i fem minuter. Kasta de som inte öppnat sig. Spara buljongen, den ska du ha till soppan senare. Peta ut köttet ur de kokta musslorna och hacka det ganska grovt med en kniv du inte har en kärleksrelation med (risk för sandkorn i musslor). Lägg musslorna i ett durkslag och skölj lite snabbt för att bli av med mer sand om du kör med andra musslor än blåmusslor.

Råstek potatisen i 2 msk smör tills den börjar få lite färg på ytan. Ställ sedan undan potatisen ett tag.

Ta fram en stor gryta och stek baconet i 2 msk smör. Stek på låg värme och ganska länge så att baconet blir krispigt utan att brännas. Lyft ur baconet men behåll fettet i grytan.

Lägg ner lök, vitlök och selleri i grytan och fräs tills löken tagit lite lätt färg. Lassa sedan ner musselbuljongen, chili, tärnade morötter, chiliflingor, timjan, lagerblad, konserverade tomater, tomatpuré, soja, fisksås och sherry. Låt allt koka upp och sedan puttra under lock i 15 minuter.

Lägg sedan ner potatis och bacon och puttra i ytterligare 7-8 minuter eller tills potatisen är mjuk. Mosa lite av potatisen försiktigt mot kanten av grytan. Detta gör vi för att reda soppan lite med hjälp av potatisens stärkelse.

Avsluta med att hälla ner det hackade musselköttet och det vita vinet. Smaka sedan av med salt, socker och svartpeppar och lägg ner de fyra musslorna du inte kokt än. Låt dem ligga i den puttrande soppan i ungefär fem minuter.

Vid servering är det snyggt att strö över lite persilja över soppan. Servera den också med en god varm macka vid sidan och en ljus öl.

Det här är verkligen kanonmat för uteaktiviteter på vintern. Häll över den i en termos och käka den under en paus i skidspåret.

Bild för Anders Johansson
2016-03-11
Av
Fotograf
Anders Johansson

Mer från Anders Johansson


Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson