Polpettine al pomodoro: Italienska köttbullar i tomatsås

Små goda köttbullar som älskas av barnen. Perfekta till spaghetti eller gnocchi.


Portioner: 4
Tid: 45 min
Du behöver: 

1 skiva vitt bröd – gärna någon dag gammalt.
1/2 dl mjölk
200 gram nötfärs
2 matskedar riven parmesan
1/2 tesked salt och svartpeppar
1 matsked smör till stekningen
Tomatsås:
1 burk krossade tomater
1/2 lök
50 gram smör
1/2 matsked socker
l/2 tesked salt
skalet från en citron
1 extra matsked smör

Till servering:
Spagetti eller gnocchi
Goda grönsaker

Gör så här: 
  1. Börja med tomatsåsen. Dela en lök och ta bort skalet på ena halvan. Lägg den skalade lökhalvan, tomaterna, smör, socker och salt i en kastrull och låt det koka upp på medelsvag värme. . Riv i citronskal. Sänk värmen och lägg på ett lock.
  2. Gör köttbullarna. Riv brödet i små bitar och lägg i en liten skål, häll på mjölken och rör om så att brödet suger åt sig mjölken. Låt stå i ett par minuter. Lägg köttfärs, parmesanost och lite salt och peppar i en bunke. Krama ur mjölken ur brödet och lägg brödet i bunken. Blanda ihop alltihop till jämn färs.
  3. Rulla köttbullarna, de ska vara ganska små, som bigarråer ungefär. Lägg köttbullarna på en tallrik.
  4. Sätt en stekpanna på medelstark värme och lägg i en matsked smör. Stek köttbullarna runt om så de får färg – de behöver inte bli genomstekta eftersom de kokas klara i såsen!
  5. Ta ut löken ur tomatsåsen och lägg i köttbullarna Låt köttbullarna puttra i tomatsåsen i 15 minuter.
  6. Lägg i en matsked smör och riv över parmesan

Mer från Johanna Westman