Polpettine al pomodoro: Italienska köttbullar i tomatsås
Små goda köttbullar som älskas av barnen. Perfekta till spaghetti eller gnocchi.
Tid: 45 min
1 skiva vitt bröd – gärna någon dag gammalt.
1/2 dl mjölk
200 gram nötfärs
2 matskedar riven parmesan
1/2 tesked salt och svartpeppar
1 matsked smör till stekningen
Tomatsås:
1 burk krossade tomater
1/2 lök
50 gram smör
1/2 matsked socker
l/2 tesked salt
skalet från en citron
1 extra matsked smör
Till servering:
Spagetti eller gnocchi
Goda grönsaker
- Börja med tomatsåsen. Dela en lök och ta bort skalet på ena halvan. Lägg den skalade lökhalvan, tomaterna, smör, socker och salt i en kastrull och låt det koka upp på medelsvag värme. . Riv i citronskal. Sänk värmen och lägg på ett lock.
- Gör köttbullarna. Riv brödet i små bitar och lägg i en liten skål, häll på mjölken och rör om så att brödet suger åt sig mjölken. Låt stå i ett par minuter. Lägg köttfärs, parmesanost och lite salt och peppar i en bunke. Krama ur mjölken ur brödet och lägg brödet i bunken. Blanda ihop alltihop till jämn färs.
- Rulla köttbullarna, de ska vara ganska små, som bigarråer ungefär. Lägg köttbullarna på en tallrik.
- Sätt en stekpanna på medelstark värme och lägg i en matsked smör. Stek köttbullarna runt om så de får färg – de behöver inte bli genomstekta eftersom de kokas klara i såsen!
- Ta ut löken ur tomatsåsen och lägg i köttbullarna Låt köttbullarna puttra i tomatsåsen i 15 minuter.
- Lägg i en matsked smör och riv över parmesan