Rispytt med ditt och datt (Fried Rice)

Receptmakare: Lisa Förare Winbladh

Portioner: 2

Tid: 15 minuter + ev 20 minuters blötläggning av svamp

Knepet när man steker på hög värme är att röra ibland, så att det inte bränner fast. Men inte så ofta att maten aldrig hinner få färg.

  • 4 torkade shiitakesvampar
  • 1 msk grovriven ingefära
  • 1-2 msk rapsolja
  • 200 g grovt tärnad fast tofu eller köttrester
  • (1/2-1 msk torr sherry)
  • 2 dl tärnad zucchini eller ärtor
  • 1 msk ketjap manis eller mörk soja
  • chiliflingor (krossad torkad chili, gärna koreansk)
  • Till servering:
  • Sötsur kålsallad
  • Plommonsås
  1. Koka upp ett par dl vatten och slå på svamparna. Låt ligga i blöt 15-25 minuter tills de är helt mjuka. Knipsa av stjälkarna. Hacka i bitar något större än ärtor.
  2. Hetta upp oljan i en teflonpanna. Fräs  ingefäran någon minut. Vänd ner svamp och tofu. Fräs i ytterligare några minuter tills tofun fått lite färg. Slå på sherry om du har det.
  3. Vänd ner zucchinin och riset. Vänd ner soja och chiliflingor och stek vidare några minuter under långsam  omrörning. Servera bums gärna med en kryddig sötsur kålsallad och trevlig asiatisk sås som tillbehör.

Bild för Lisa Förare Winbladh

Mer från Lisa Förare Winbladh


Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh