Sellerisallad med koriander och citron

Receptmakare: Lisa Förare Winbladh

Portioner: 6

Tid: 20 minuter

Det är en fröjd att laga mat med riktigt fin selleri. Selleri som inte är seg eller trådig utan mör och spröd. När jag är ambitiös brukar jag skala bort det yttersta trådiga lagret på samma sätt som man skalar rabarber. Då blir det riktigt fin konsistens.

I det här somriga receptet sjuds sellerin mjuk i buljong. Naturligtvis sparar du buljongen och använder till en god soppa sedan. Eller ännu bättre: sjud skivad rå potatis i den och laga sommarens godaste potatissallad. Hoppa över de kryddor du inte har till hands och experimentera gärna med nya sorter.

Sellerisalladen passar till rökt fisk, inkokt lax och ljusa kötträtter. Om du vill äta vegetariskt passar den till en tortilla, en linssallad eller en bit brie. Förstärk den då gärna med fina svarta små oliver av mild typ.

  • 1 stånd fin selleri
  • 5-8 dl kycklingbuljong (gärna från koncentrat)
  • 1 1/2 dl torrt vitt oekat vin
  • 1 tsk socker
  • 5 vitpepparkorn, krossade
  • 1 tsk hela korianderfrön, lätt krossade
  • 1 tsk hela fänkålsfrön, lätt krossade
  • 2 små lagerblad i små bitar, gärna färska (yes, dream on!)
  • Till dressing:
  • 2 msk pressad citron
  • 1/2 msk raspat eller finhackat citronskal
  • 1 nypa socker
  • 2 msk fin olivolja, helt gräsig
  • 1/2 msk repad timjan, gärna citrontimjan

Bryt i sär selleristjälkarna och skala med vass kniv eller potatisskalare så att trådarna avlägsnas. Dela i 5 cm långa bitar. (Salladen är också trevlig med centimeterlånga bitar.)

  1. Lägg bitarna i en kastrull av teflon eller rostfritt. Slå på biljong och vin så att det knappt täcker. Koka upp under lock och sjud på mycket svag värme tills sellerin precis mjuknat.
  2. Fiska upp sellerin och låt kryddorna följa med. Låt ånga av i durkslag några minuter.
  3. Blanda ingredienserna till dressingen. Späd med 1/2 dl av buljongen. Blanda dressingen med sellerin. Låt stå och dra eller servera ljummen.

Taffel.se bloggar