Skinkstek med rotsaker i lergryta

Receptmakare: Johan Swanljung

Portioner: 6

Tid: 2 1/2 timme

Receptet är väldigt ungefärligt, använd vad du har hemma. Milt, fint, mustigt och barnvänligt.

  • 1 (ca 1 1/2 kg) skinkstek
  • 1 stor (ca 800 g) rotselleri
  • 4 medelstora lökar
  • 12-18 små fina potatisar
  • 1 stor kvist (ca 15 cm) rosmarin
  • 2 lagerblad
  • drygt 1 msk salt
  • nymald svartpeppar
  1. Ta fram köttet så att det inte är iskallt. Blötlägg lergrytan i kallt vatten 30 minuter. En ren vask funkar bra att sänka ner grytan i.
  2. Halvera rotsellerin och skär av skalet med vass kniv. Skär i stora tärningar, ca 3 cm. Kvarta löken dra av skalet och skär bort ändarna. Skrubba potatisen. Lägg allt i lergrytan (Ut med vattnet först så klart! ), repa över rosmarin och smula över lagerblad.
  3. Klappa in skinksteken med salt. Lägg den ovanpå rotsakerna.
  4. Sätt in grytan i kall ugn. Sätt värmen på 200°C. Tag ut efter ca 2 timmar när steken blivit mör.
  5. Fiska upp steken. Peppra duktigt på rotsakerna. Salta om det behövs. Skiva steken och lägg den på rotsaksbädden.

Bild för Johan Swanljung

Mer från Johan Swanljung


Bild för Johan Swanljung
Bild för Johan Swanljung
Bild för Johan Swanljung