Små frikadeller med citron och prästost i tomatsås

Receptmakare: Lisa Förare Winbladh

Portioner: 5

Tid: drygt 30 minuter

Låt ungarna (om du har några tillhands) rulla frikadellerna. De ska nämligen vara riktigt små i den här rätten. Osten läcker ut lite från dem vilket ger en trevlig smak åt såsen.

  • 1 gul lök
  • 1/2 dl enkel olivolja
  • 2/3 tsk fänkål
  • 1 lagerblad
  • 5 dl passerade tomater
  • 3 dl vatten
  • lite koncentrerad kycklingbuljong
  • 1/2 dl sherry, fino eller amontillado
  • 1/2 tsk finhackad grov färsk timjan eller 1/3 tsk torkad
  • 1 tsk starkt paprikapulver eller milt paprikapulver och kajenn
  • ev 2 msk dyr olivolja
  • Frikadeller:
  • 1 liten klyfta vitlök
  • 75 g (ca 3 dl finriven) mellanlagrad prästost
  • 500 g fläskfärs
  • 3/4 dl pankosmulor
  • 1 ägg
  • 3/4 dl mjölk
  • 1/2 msk grekisk eller mexikansk oregano eller 2/3 tsk mejram
  • 2/3 tsk nymald svartpeppar
  • skal av 1/2 citron
  • 1 tsk salt
  • Till servering:
  • Snabbstekt zucchini
  • Snabbstekt röd paprika
  • God pasta
  1. Förbered frikadellsmeten. Riv ner citronskal och ost (använd ögonmåttet) direkt i en bunke. Blanda med pankosmulor, ägg, mjölk, smulad oregano och svartpeppar. Låt stå i 5 minuter.
  2. Pressa ner vitlöken och arbeta ner fläskfärsen till en smidig smet som släpper från bunkens kanter. Arbetar du smeten för lite får du köttfärssås, arbetar du den för mycket blir frikadellerna torra. Låt stå svalt minst 15 minuter medan du pysslar med annat i köket, tex förbereder grönsakerna som ska serveras till. När färsen får stå blir den saftigare och mer smakrik.
  3. Halvera löken på längden, skala och finhacka eller skiva tunt om du vill ha trevliga lökslingor i rätten. Stek sakta löken mjuk i olivolja tills den är helt mjuk och lätt gyllene. Låt det ta tid! Mortla fänkålsfröna och låt dem steka med sista minuten. Smula ner lagerbladet, slå på tomater, sherry, vatten och buljong. Låt puttra 15 minuter. Tillsätt timjan och paprika.
  4. Rulla frikadeller medan såsen puttrar den första kvarten. Tvätta händerna, torka dem och olja in handflatorna. Rulla små frikadeller, lika stora som delikatessköttbullar i frysdisken. Lägg på ett oljat fat.
  5. Höj värmen på tomatsåsen. Vänd försiktigt ner 5 små köttbullar i taget och låt koka upp mellan. Sänk värmen och låt puttra ca 10 minuter. Smaka av såsen och rör ner den fina olivoljan.

Bild för Lisa Förare Winbladh

Mer från Lisa Förare Winbladh


Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh