Tagligatelle med kastanje- och porcinisås och sprödstekt salvia

Kastanjer och osötad kastanjepuré funkar prima att använda som fyllning i pasta. Här i en krämig lakto-vego pastasås med kastanjer, söt lök och karljohansvamp, porcini, som är vanlig i  Montagna Pistoieses skogar. Bra fegvego och bra som bjudrätt. Kanske i mellandagarna?


Portioner: 5-6
Tid: 30-60 min beroende på preppgrad.
Du behöver: 

500 g färsk tagliatelle
500 g kastanjer (275 g skalade)
25 g torkad porcini/karljohansvamp (350 g färsk)
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
1 dl grädde
1 dl torrt vitt vin
75g parmesanost
Ett par kvistar/ en liten kruka salvia
1 nypa riven muskotnöt
salt och svartpeppar
Olivolja till stekning

Gör så här: 

Lägg svampen i blöt i en liter kallt vatten i cirka en timma. Krama sedan ur svampen men spara blötläggningsvattnet.

Rosta och skala kastanjerna. Läs mer i den här artikeln om hur du gör det enklast

Stek hälften av de skalade kastanjerna med finhackad schalottenlök i en skvätt olivolja på botten av en kastrull.

Häll i vinet och låt det reducera, tillsätt sedan grädde och drygt 3 deciliter av svampvattnet.

Sjud såsen och mixa den sedan helt slät med stavmixer. Smaksätt med med salt, peppar och muskot.
Stek den urkramade svampen och resten av kastanjerna i olivolja. Smaka av med salt och peppar och lägg åt sidan.

Nyp bladen av salvian och stek den frasig i ny sats olivolja i ren panna. Smula sönder parmesanosten.
Koka pastan enligt anvisning på paketet. Häll av vattnet i ett durkslag, lägg i serveringsskål och blanda ner såsen. Lyft pastan så att den täcks ordentligt av såsen och blanda ner de stekta kastanjerna och svampen.

Toppa med parmesansmulor och frasiga salviablad vid servering.

Bild för Anna Billing

Mer från Anna Billing


Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing