Älskade Richard Tellström
Jag: "Åh Richard. Jag tror att jag genomgår en liten kris. Ju mer jag lär mig om mat, desto svårare blir det att äta någonting. Hjälp mig."
Richard: "Samhällseliten har alltid älskat att underkasta sig olika typer av dogmer när det gäller vad man får och inte får äta. Att komplicera sitt förhållande till mat är ett effektivt sätt att differentiera sig mot mot dem som inte vet lika mycket som vi själva."
Jag: "Jag försöker alltså bara göra mig märkvärdig?"
Richard: "Omedvetet, ja. Exakt vad är det du är så rädd för?"
Jag: "Jaaa... Lite allt möjligt. Miljögifter och djurplågeri. Cancer."
Richard: "Jaså, haha. Men det är helt normalt att vara rädd för döden. Ska vi gå och äta lunch då?"
Jag: "Vad tror du om koreanskt?"
Sammanställning över reko-livsmedel enligt föregående inlägg:
Fästingar. Vinbärssnäckor. Nässlor. Mathavre. Quinoa. Kål. Domtagris. Tortellini. Vilt. Ogräs. Eko-ägg. Korngryn. Sill. Svensk honung. Rimmat svenskt fläsk. Pilgrimsmusslor. Räkor. Naglar (egenodlade).
Kommentarer
Så naglar är ok? Sån tur. Jag vet var man kan få det. http://www.pastan.nu/ataute/lordagsmenyn-erbjuder-nagelmat-1.1245956
Hej.
Jag drunknar också emellanåt i alla goda ambitioner och duktighetssyndrom. Men det gör ju ingen glad. Har därför bestämt mig för några mat-delar där jag som människa tycker det är viktigt att rädda världen:
1. Det vi äter mycket av och som ändå är hyfsat billigt och lättköpt kan lika gärna vara ekologiskt och rättvist (köttfärs, bananer, kycklingfilé och krossade tomater. Typ).
2. Det vi äter sällan, är dyrt eller svårare att hitta alternativ till får köpas utan att man måste piska sig själv tolv gånger som straff (typ brasiliansk entrecote).
3. Allmänt superkända dåligheter som jätteräkor låter jag också bli.
Tack för mig.
Det är väldigt lockande att ställa upp förbud för sig själv när det gäller just mat, man känner sig duktig i stunden men får ofta lite tråkigare mat i munnen. Lite moral och medvetenhet kan man gott ha men skapar den mer ångest än glädje kan man ju fundera på vem det är man försöker vara duktig inför. Sig själv? Mamma och pappa? Världsaltet?
Att man sedan kan bli lite stressad över hur mat blir till och under vilka former må vara hänt. Det är bra att reflektera lite över sina val. Det är bra att visa omsorg om sig själv, miljön och djuren som ska bli mat. Men det är dumt att göra maten till sin fiende. Speciellt när man gillar mat så intensivt som jag gör.
Nu gillar vi maten igen. Och gör så gott vi kan. Heja heja!
För undvikande av missförstånd.
Vinbergssnäcka- Helix Pomatia
Svarta vinbär- Ribes Nigrum
Men att mata den förra med den senares blad innan sluttillagning, kanske påverkar snigelköttets smak
Skönt att några livsmedel klarade sig. Då blir det quinoa & naglar till middag.
Jag har just bestämt mig för att i stort sett alla livsmedel klarar sig. Gör några undantag för blåfenad tonfisk, jätteräkor och jättebillig dansk fläskfilé som jag tycker man kan avstå från.
Det finns så mycket ångest med mat och matlagning som det är där ute, och jag ser inte riktigt poängen med att öka på den ångesten från mitt håll. Om vi äter lite mindre kött, väljer ekologiskt när vi kan och lagar god mat som vi äter med illa dold förtjusning så har vi gjort massor.
Hej!
Idag fick jag äntligen syn på din bok i bokhandel för att bläddra lite.Varit så himla nyfiken. Åh, den var ju råsnygg. Ärligt talat tyckte jag att den var den mest sexigaste kokboken jag har sett. Jag ska önska mig din bok till min födelsedag.
MVH Grace
Kom igen nu! Är det alltid så tyst här på bloggen?????
Bloggen har två fält. Det övre är mitt. Det undre är i huvudsak ert.
Du är söt du Niklas.
Det går en medielögn över både nätet och dagspress och det är att du blev snygg först efter 30.
Du var ju skitcool i dtt enorma hår redan på Rudebecks.
Dags för dementi!
Jag tror att jag älskar Richard också litegrann...
Missade ditt sista inlägg, men här kommer några till som är ok enligt mig i alla fall:
Allt i årstidernas Lantlåda, Rådjurssadel, Dovhjortsstek, älgfärs, grädde, svamp, balkongtomater, och ekholmens ekologiska öl. Man kommer rätt långt på det!
Jaaa, hur blond får man vara?!? Uppenbarligen hur mycket som helst... Jag ska förbereda en tjejmiddag till på söndag och tänkte göra den inkokta laxen i din bok. Jaha. Och?
Jo, där skriver du att laxen ska ligga i det uppkokade vattnet - tills det kallnar!
Hur lång tid tar det? Du behöver inte klocka in det exakt, jag är nöjd bara jag vet hur många timmar, alternativt dygn det tar.
Ja, du fattar.
Åh, du fantastiska kvinna, tusen tack! Förresten ska jag hälsa från Pojkvännen som säger att det här är den snyggaste kokboken i VÄRLDEN. Jag håller så klart med!
Mina söta flickkamrater är oerhört kräsna och jobbiga, så man måste hela tiden försöka bräcka dem med något...
Det ska jag hälsa fotograf Pelle Bergström och mina formgivare på Garbergs!
Tyvärr har han väl rätt till viss del, men om alla tänkte "skit samma" så skulle ingen förändring alls ske.
"Damned if you do, damned if you don't" passar in...
Tror att vi i vår iver glömde svamp. Den bör ju vara väldigt miljö-ok. Låt oss bara hoppas att den där eländes äckelmasken inte får fäste på riktigt...
Om inte nässlor och kirskål är nämnt så gör jag det nu. Väldigt miljövänligt och dessutom grannvänligt eftersom de allra flesta tycks betrakta det som ogräs och bara blir glad över att bli av med det. Och ekonomivänligt också vid närmre eftertanke. :)
Lotta, du skrev:
"Jag: ”Vad tror du om koreanskt?”
visste du att man äter hundar i deras land???
Blää!! ;)
I love RT.
Du glömde vin i din lista! :)
Lotta: Har du ingen tid att jaga på väg hem?? hahaha! :)
Richard var jättebra i säsong ett. Hoppas han får vara med i säsong två också! :)
Baby, låt laxen stå en timme i alla fall. Och ha en trevlig tjejmiddag!
har du månne sett dokumentären food inc? Det du beskriver är nämnligen precis vad jag upplevde - och fortfarande ångestar över - efter att ha sett eländet till matnjutarförstärarfilm...huga huga.
Sidor