Annorlunda Julbord
Ja om det är något bord som det gått troll i de senaste tio åren så är det väl ändå julbordet. Jag erkänner! Jag är nog delvis skyldig. Tidigt 90-tal, jag driver tillsammans med två kompanjoner fyra restauranger: Coq Blanc, East, Monarch och Källaren Diana. Det är dags att prata julbord och jag får hålla mig för att inte kaskadvomera.
Julbord! Hu! Varför utsätter sig krögarna för denna vedervärdiga sed att servera högar av mer eller mindre uppvärmda högar av döda djur och konserverade fiskar? Enkelt. Pengar! Jag försökte i det längsta stå emot mina kompanjoner. De brann inte för samma sak som jag och jag brann inte för samma sak som de gjorde. Fanns det då inte något sätt att förena snöd vinning med kulinarisk kvalitet? På Diana var slaget förlorat från början, källarvalv i Gamla Stan = Död Gris. På Monarch tror jag att det blev en jultallrik, minns inte, har förträngt... Coq Blanc och East då? Seger till slut! På Coq Blanc blev det julbord med hummer och ostron samt ett urval av det godaste på julbordet serverat på så fat och uppskuret framför gästen.
Julbordet på CB blev oerhört omtyckt och vi fortsatte även sedan CB bytt namn till Videgård. East då? Kunde vi komma undan med ett Asiatiskt julbord 1993? Minns att det vid denna tid Sushi var en mystisk rå fisk från typ Kina och Bibimbap var ett musikinstrument eller nåt. Tack vare Peter Lindgren (som fortfarande styr East med den äran) fick vi till det då och det serveras fortfarande.
Jag älskar julbord, på julafton! Skall det ätas något under december så äter jag gärna annorlunda varianter. I år blir det Amerikanskt. I den förra krönikan utlovade jag fler amerikanska recept. Jag ska hålla mitt löfte så här kommer ett tillbehör som är gjutet i Amerikat:
Macaronies and Cheese
Receptmakare: Erik Videgård
Portioner: 12
Tid: 60 minuter
Det här kastade sig mina amerikanska vänner över. En hemlis! Det här är Rooney Mara's favoriträtt...
- 350 g kokta makaroner (torr vikt) gärna Kungsörnens Gammeldags
- 95 g Smör + 2 msk
- 120 g Hackad gul lök
- 4 Finhackade vitlöksklyftor
- 2 Burkar körsbärstomater
- 200 g mjölk
- 250 g Riven Cheddar (Kvibille svart)
- 90 g Panko
- 5 g Blandade torkade örter salvia, oregano, timjan
- Salt
- Nymalen svartpeppar
- Sätt ugnen på 175 grader C
- Koka och sila makaronerna
- Smält smöret i en gryta, tillsätt lök och vitlök och sautera tills de är gyllene
- Blanda i tomater och torkade örter
- Rör ner mjölken och 3/4 av osten i omgångar, sjud såsen tills osten smält rör hela tiden
- Blanda ner makaronerna, smaka av med salt och peppar
- Häll över blandningen i en ugnssäker form, smula över osten och pankon toppa med 2 msk smör
- Baka av i ugnen tills ytan är gyllene
Kommentarer
Har just ätit julbord på Oaxen. Himmelskt!
Jag förstår det. Visst är det härligt att någon bryr sig om att göra det bäst!
Erik, så skönt och avslappnat med macaronies and cheese!
Lisa: julbord, för att det serveras denna årstid? Tror nog det var mer konstupplevelse än måltid, även om ni blev mätta.
Hej,
Så tokigt att sätta fram Macaroni and Cheese på ett julbord. Denna kung eller drotting av nordamerikas alla ´comfort foods´sitter bättre på en universitetscafeteria. Och inte har jag nånsin träffat på tomater i denna rätt under alla mina år här på västra sidan av Atlanten.
Sidor