2011-02-14 av Kinna Jonsson
Äpplen och kärlek
Viss kärlek är som vinteräpplen, mognar sent och håller länge. Tack och lov har odlarna vintersorter och förser oss med vackra väldoftande äpplen hela den kalla perioden. Förhoppningsvis hittar du fortfarande svenska äpplen i affären. Själv har jag vissa år haft god tillgång på äpplen och skalat, skivat och fryst in i askar om ca 400 g vilket är lagom för 4 pers. Bara att plocka upp ur frysen och njuta med olika sorters varianter för äppelkakor och pajer. Visst är det kärlek!
Äppelefterrätt med mandelmassa
Receptmakare: Kinna
Portioner: 4 pers
Tid: max 10 min förberedelse
Servera ljummen med crème fraiche som blandats med rivet citronskal, vaniljsocker och strösocker.
- ca 400 g skalade äpplen
- Mandelmassa
- Äggvita
- Kardemumma
- Skala och kärna ur äpplen.
- Skiva tunt och lägg i en ugnsfast form.
- Riv mandelmassa och blanda med äggvita för att få en bra konsistens.
- Krydda mandelmassesmeten med en gnutta stött kardemumma.
- Klicka smeten som ett täcke över äpplena.
- Grädda i 225°C tills mandelmassetäcket fått färg.
- Servera ljummen med grädde eller en smaksatt crème fraiche.