Årets julbord: Hela listan
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"8227","attributes":{"class":"media-image alignright","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"250","height":"225","alt":""}}]]Att servera mycket mat till många människor samtidigt är en logistisk utmaning, särskilt om man med sen förvarning får dubbelt så många gäster. Jag och sambon tenderar oavsett antal att överkompensera... vilket har gett oss ett rykte av att försöka mata ihjäl alla som besöker oss. Case in question: årets julbordsmeny* (k = köpt, övrigt är hemlagat)
(k) Fyra sorters sill: inlagd, vodka & lime, citron & koriander, blodapelsin & ingefära
(k) Gravad lax och gravlaxsås
(k) Hett pepprig chilicheddar
(k) Västerbottensost
(k) Leverpastej
(k) Vörtbröd
Julskinka (mammas/Cajsa Wargs ugnsbakade kryddskinka)
(k) LissEllas julsenap
Köttbullar (mammas variant med rödlök, grädde och kryddpeppar)
(k) Gudruns prinskorv
(k) "Hugos goda prinskorv"
Janssons frestelse (mammas variant med pyttelite ansjovis)
Revbensspjäll (från DN, fast med nån deciliter mörk öl och färskt apelsinskal istället för pomerans - de blev fantastiskt goda)
Långkål (kokt i spadet från den ugnsbakade skinkan)
Brysselkål, kokt
(k) Rödkål
(k) Julmust
(k) Enbärsdricka (Brunnebys)
(k) Julöl: Mysingen midvinterbrygd och Shepherd Neame Christmas Ale
Gästerna tog med: finsk leverlåda, finsk morotslåda, laxpaté, senap från Mörbylånga
Långkål och revbensspjäll la jag till när gästantalet steg, annars brukar kärnmenyn se likadan ut varje år. Långkålen hade jag nog aldrig gett mig på om inte så många Tafflare vurmat för den - den blev god men översalt (jag ska spä skinkspadet mer om jag gör den igen). Revbensspjällen var också ett förstagångsexperiment, men jag kommer nog göra dem till ett fast inslag.
Hur är det med er övriga Tafflare - vad lagar ni, och vad får ni över efteråt?
*Det kändes inte som så värst mycket mat förrän vi tog fram allt samtidigt och radade upp det på köksbänken (jämför listan med fotot, som är från förra årets mer modesta julbord). Och efteråt, när vi insåg hur mycket som fanns kvar...
Kommentarer
Var köpte du sillen? Blodapelsin och ingefära låter trevligt, milt sagt.
Sillen var från Melanders. Och vi var nog inte de enda som gillade tanken på blodapelsin och ingefära, för dagen efter (när jag panikköpte lika mycket sill till) var den slut.
Vi äter rätt traditionellt. Sill, gravlax, köttbullar, prinskorv, jag och syrran jagar alltid fatt på tyska korvar och lebkuchen, rödkål, potatis, leverpastejer i olika utformning och med cumberlandsås eller gurka. Olika brödvarianter, skinka.
Eftersom jag inte tål nötter har vi skippat dom helt och kör russin och vanlig choklad och rulltårtsbakelser samt julmust då. Syrran är en hejare på gravlax.
Saltad/torkad lammfilé fritt efter Jens Linders recept i Gourmet. Samt portergravad oxfilé, efter PA&Co-receptet. Kan bli klassiker.
Jessika: Inte så olikt från det jag brukar ha. Vi kör numer vår egen nötkompromiss och köper en mindre mängd färdigskalade nötter.
Peter: det låter spännande! Vad åt du till?
I år blev det som vanligt rödbetssallad och senapspotatissallad (recept från kokboken Rosendahls trädgård). Det passar utmärkt till skinkan, de ingfärskryddade revbenen men också till den rökta laxen (potatissalladen alltså). Sill av olika slag köper vi och där är det nog Brantevikssillen som är favoriten. Till rådjursfiolen blev det i år Waldorfsallad. Köttbullar av två slag den ena på nötfärs och den andra enligt Taffels köttbullar på rådjursfärs fast på älgfärs. Supergoda! Frukt, nötter, choklad och en sydfransk fruktkompott mpå torkade dadlar, katrinplommon och aprikoser smaksatt med saffran och kryddnejlikor och kokt i rött vin.
Köttbitarna ingick i en liten tapasbuffé om man så vill. Vi var bara tre ätande till jul, så julmaten var avklarad till lunch redan. Tapas med ost och sherry, och sedan rörde jag ihop en risotto på egenkokt kycklingbuljong och svart trumpetsvamp. Det var ett intressant experiment med vanlig mat på julafton, men till nästa jul blir vi fler och julmaten är åter.
Sidor