Anna frilansar som matskribent och receptmakare. Grunnar mycket på råvaror, sorter, tendenser och annat. Har svårt att hålla sig till traditionella recept, det slinker gärna in influenser från olika håll. Håller höns och samlar allt ätbart inom ramen för allemansrätten. Lagar gärna mat med det som finns inom räckhåll och driver anti-matsvinnprojektet Resurskocken.
Drömmer du också om att ha egna höns i trädgården? Om att kunna gå ut och plocka in nyvärpta ägg som du direkt kan använda i matlagningen? Det gjorde matskribenten Anna Billing.
Kommentarer
Jag hittade en rolig morotssida med brittiska foton och affischer från WWII:
http://www.carrotmuseum.co.uk/history4.html
Del av ett morotsmuseum!
Ja, fantastiskt med morotsmuseum! Hittade dit i researchen, men länken trillade visst bort. Åtgärdar på stubben. Radarhistorien är bara så underbar ...
Vi skulle kunna ha ett morotsaltare här hemma.
Den erbjuder tröst oavsett ingång, och kan antalgligen inte bli mer politiskt korrekt(ignorerat ev kolhydrat- och Gi-invändningar); Klimatsmart, kostnadseffektiv, hållbar, innehållsrik, barnuppskattad, varierad, raw-tacksam, barntillagningsvänlig, och så vidare.
Ett av de främsta av mathängslen, bättre en morot i handen än tio i soppan kan man konstatera. http://matsagor.blogspot.com/2009/08/mathangslen.html
Min främsta morotsdyrkan ligger dock kanske i att den är så fantastiskt god tillsammans med koriander.
Julienna moroten, eller till och med grovriv.
Salta, citrona(el lime) och, helst god, olivolja.
Hacka färsk koriander och blanda runt.
(För övrigt Anna, helt OT, så gläder jag mig till att vår Skåne-flytt har möjliggjort besök i er fantastiska butik! Nästa gång ska jag stalka rätt på dig och framföra uppskattningen personligen.)
Matsagor-Emma: Tycker mathängslen var en bra beskrivning på morötternas allsidighet och håller med dig om att koriander och morötter är som skurna för varandra.
OT: Jag gläds alltid speciellt åt matintresserade kunder, så du är välkommen att stalka på :)
Jag gillar sällan tillagade morötter men är desto mer förtjust i råa. Tillagade kan endast räddas av stora mängder konstnärlig kryddning och balansering med syrliga ingredienser.
Morötter är barnens favoritgrönsak här hemma. Råa, i pengar, stavar och snitsiga tunna slipsar som görs med skalaren.
Soppor på morot tycker jag är bland det godaste. Gjorde en i sällskap av sötpotatis och apelsin häromdagen. Den blev så här: http://densomaterpalsternackor.matmolnet.se/2012/02/02/orange-soppa-sa-g...
Och på midsommar gjorde jag en sallad på morötter delvis inspirerad av förträffliga Lisa Förare Winbladh och hennes rostade svarta oliver. Lika snygg som god skulle jag säga. Salladen alltså. http://densomaterpalsternackor.matmolnet.se/2011/07/05/morotssallad-med-...
Jag kan nästan inte äta smörgås där minst en av påläggen är i form av grönsak och nu när det är vinter o varken tomater eller gurka eller sallad är i säsong så nödlöser jag med potatisskalasstrimlade morots-slingor. Kan låta sisådär men är man morotsälskande vegetarian så är man.
Om det inte vore för råa morötter, skulle vår äldste son knappast få i sig några färska grönsaker. Vi konsumerar groteska mängder.
Själv är jag helt såld på att låta riktig stora bitar av morot (haverade bjässar) långlagas i grytor. De kokar inte sönder, och får en helt otrolig smak.
En klassiker är annars att fräsa lätt förvällda, slantade morötter i olivolja med vitlök, citron, spiskummin och lute kardemumma. Mixa/ grovt stöta till en dip.
Rotfrukter är något av det bästa jag vet, och sedan jag fick reda på att jag inte kan äta alltför fiberrika grönsaker försöker jag utnyttja just rotfrukter så mycket jag kan. Två favoritrecept med morot kommer här; brittisk morots- och koriandersoppa - galet gott, och Ottolenghis marockanska morotssallad - fantastisk!
http://matarkivet.wordpress.com/2011/10/03/en-brittisk-klassiker-morots-...
http://matarkivet.wordpress.com/2011/05/26/mezze-fatoush-och-marockansk-...
När det gäller morötter, och även många andra grönsaker, så borde affären kunna upplysa om vad det är för sort. Precis som med t ex potatis så är det ju mycket stor smakskillnad mellan olika sorter.
Håller med, Kurt. Just för att de flesta billiga sorter på marknaden är Nantes/Imperator så har inte mycket arbete gjorts i den vägen, morötter idag säljs enbart på pris. Men en som jobbar hårt på detta är Mikael Jidenholm på Ugglarps grönt, han vill nå ut med fler sorter och har för detta skapat sortimentet Unik som ska ge kunden info om just det du nämnde: skillnaden i smak och andra egenskaper mellan sorterna. Vi provar detta i vår butik (fast vinteruppehåll just nu). London Torg gillar jag särskilt mycket.
Väldigt förtjust i morötter.
Hos oss är de dessutom bildgodis ända sedan barnen var små. Perfekta att knapra på då körningen börjar bli tradig.
Annars gillar jag dem lätt lätt kokta i vitt vin och skurna i tunna stavar (grovt julienne typ). Och så rejält med färsk timjan på och lite svartpeppar.
Denna morotsrätt är något av det absolut godaste jag vet:
http://sasasunakku.com/2010/02/16/carrot-salad/
Jag brukar utesluta vitlöken samt ta mer kummin och mynta. SÅÅÅÅ gott. Kanske det godaste som finns.
Oj, vissa av era kommentarer hade visst fastnat i spam-filtret, men nu så godkändes de. Bättre sent än aldrig, fina tips!
Den morotskorgen skulle jag vilja ha här hemma i lägenheten, vackrare än en tavla!
Tina: Ja, det där är riktiga babymorötter, inga svarvade imperator här inte(Borough Market)!
Sidor