Hoppa till huvudinnehåll
Taffel
Meny
Start
Recept & blogg
Smakkamrater
Böcker
Om Taffel
Sök recept & bloggar
2008-05-20 av
Petter Bjerke
Artikeldiskussion: Rakfisk och annat välstinkande
View the discussion thread.
Mer från Petter Bjerke
Fika med VM-kaffe och stöd Årets Barista
Petter Bjerke
Kort om gott
Ät som en kock på Rolfs Kök
Petter Bjerke
Kort om gott
Stjärnorna bakom Esperanto startar sushirestaurangen "Råkultur"
Petter Bjerke
Kort om gott
Anglosaxisk kimchikorv
Petter Bjerke
Kort om gott
Bifångst i Hötorgshallen
Petter Bjerke
Kort om gott
1 av 3
›
Petter Bjerke
TILL PROFIL
Recept
Lättkokt rabarber
Pannkakor med hjortron
Friterad prästost och hjortron
Entrecote med stekta tomater och romansallad
Slät caldo verde med koriander och chorizo
Tarta de bladas
Amarettobiscotti
Vlaamse stoofkarbonaden
Sojamarinerade fläskkotletter med...
Ostfylld kalv med grönsakspasta och...
Lövtunn tigerbiff
Rostad polenta med belugalinser och kompott...
Kommentarer
Man borde kanske påpeka att det till skillnad från saltad fisk är en låg salthalt (4-6%)i saltlagen till rakfisken. Saltet hindrar farliga bakterier som t ex Clostridium att växa, medan andra mera salttåliga bakterier kan fermentera fisken. Och till skillnad mot fermentering av mjölkprodukter eller grönsaker, så är det till mycket mindre grad mjölksyrabakterier som fermenterar proteinrika livsmedel som fisk. Mjölksyrabakterierna kan nästan bara använda kolhydrater som näring, inte proteiner och fett.
Smakar rakfisken bara hälften så gott som surströmmimg måste den vara kanongod!
Karin: Den var oändligt mycket godare. Halvroad av surströmming skeptisk men optimistisk när det gäller rakfisk.
Jamen då kanske man får ta sig en tripp till grannlandet. Serveras det på speciella krogar eller?
Jag spottade och fräste vid rakfisken. Tvi vale! Ni är säkert mognare än jag, men jag väljer surströmming vilken dag som helst. Rakfisk var som den där alien-kvinnan i Mars Attacs: förföriskt vackert utseende men ruttet vidrig inuti och potentiellt livsfarlig.
Köpte vacumförpackad rakfisk i Umep för några år sen.Gott som bara den! Vill köpa rakfisk igen men ingen i Umeå vill ta in den! Sålde väl dåligt!? Sen kontaktade jag en rakefisk tillverkare i Norge men de bemödade sig inte ens svara tyvärr...
Ojämförbart den mest delikata, krämiga, aromatiska och begärliga smak jag upplevt...
Har ätit rakfisk och kan inte komma på nog med hyllande baskrivningar. Har ätit suströmming sedan liten i små mängder, med tiden lärt mig älska det. Men rakfisken är mer lättillgänglig och känns "ädlare" på något vis. Fantastiskt gott. Var finns det att köpa/äta i Stockholm?
Sidor