För att få till den perfekta biffen spelar temperaturen en viktig roll. Här kommer vi att visa er ett litet exempel på vad som händer med köttet vid olika tillagningstemperaturer, i detta fall ytterligheterna när det gäller temperaturen. Skillnaderna i slutresultat är påtagliga och illustreras tydligt då vi tillagar biffen vid 200° respektive 80°. Jag hoppas verkligen att ni inte lagar biff vid 200°, men gissar att det säkert är många som skjutsar in den i en 175° varm ugn. Som sagt, här visar jag ytterligheterna för att tydliggöra hur stor inverkan temperaturen har på slutresultatet.
Kommentarer
Man borde kanske påpeka att det till skillnad från saltad fisk är en låg salthalt (4-6%)i saltlagen till rakfisken. Saltet hindrar farliga bakterier som t ex Clostridium att växa, medan andra mera salttåliga bakterier kan fermentera fisken. Och till skillnad mot fermentering av mjölkprodukter eller grönsaker, så är det till mycket mindre grad mjölksyrabakterier som fermenterar proteinrika livsmedel som fisk. Mjölksyrabakterierna kan nästan bara använda kolhydrater som näring, inte proteiner och fett.
Smakar rakfisken bara hälften så gott som surströmmimg måste den vara kanongod!
Karin: Den var oändligt mycket godare. Halvroad av surströmming skeptisk men optimistisk när det gäller rakfisk.
Jamen då kanske man får ta sig en tripp till grannlandet. Serveras det på speciella krogar eller?
Jag spottade och fräste vid rakfisken. Tvi vale! Ni är säkert mognare än jag, men jag väljer surströmming vilken dag som helst. Rakfisk var som den där alien-kvinnan i Mars Attacs: förföriskt vackert utseende men ruttet vidrig inuti och potentiellt livsfarlig.
Köpte vacumförpackad rakfisk i Umep för några år sen.Gott som bara den! Vill köpa rakfisk igen men ingen i Umeå vill ta in den! Sålde väl dåligt!? Sen kontaktade jag en rakefisk tillverkare i Norge men de bemödade sig inte ens svara tyvärr...
Ojämförbart den mest delikata, krämiga, aromatiska och begärliga smak jag upplevt...
Har ätit rakfisk och kan inte komma på nog med hyllande baskrivningar. Har ätit suströmming sedan liten i små mängder, med tiden lärt mig älska det. Men rakfisken är mer lättillgänglig och känns "ädlare" på något vis. Fantastiskt gott. Var finns det att köpa/äta i Stockholm?
Sidor