Anna frilansar som matskribent och receptmakare. Grunnar mycket på råvaror, sorter, tendenser och annat. Har svårt att hålla sig till traditionella recept, det slinker gärna in influenser från olika håll. Håller höns och samlar allt ätbart inom ramen för allemansrätten. Lagar gärna mat med det som finns inom räckhåll och driver anti-matsvinnprojektet Resurskocken.
Drömmer du också om att ha egna höns i trädgården? Om att kunna gå ut och plocka in nyvärpta ägg som du direkt kan använda i matlagningen? Det gjorde matskribenten Anna Billing.
Kommentarer
Hi Anna,
How are you? Great article. Well you know my opinion on Sage, I just love the stuff. We use sage in several of our sausages and it works every time.
A very misunderstood herb indeed but the secret is not to use to much as it will overpower everything else. Try mixing the sage with a little squeeze of fresh lemon to marinade your lamb. Yummmeeee
Om man steker salviabladen frasiga i hett smör blir de milda och goda istället för starka och dominanta. Har lärt mig detta, och mycket annat smart, av Karin Fransson på Öland.
Men det går bara att steka kraftiga blad som vuxit i den riktiga jorden, inte små veka som man köper i kruka i mataffären. De små veka bladen krymper ihop i stekpannan och det blir liksom ingenting kvar.
Salvia är en av mina favortikryddor. Har den till kyckling ,piggar upp baconet med den och hade salvia till revbensspjället . Salvia är det nya svarta. Typ
Ett av mina enklaste favoritrecept med salvia är nog korv med vita bönor i tomatsås - Fagiuoli all'Uccelletto. Fräs några salvia-blad och krossade vitlökar i olivolja, ta bort vitlöken, lägg till några rensade hackade tomater, på med en burk avrunna cannelinibönor och lite salt och peppar. Servera med stekt salsiccia, möjligen ett vitlöksbröd och ett glas rött.
Dessutom, har man en skyddad södervägg så kan en salviabuske ge skörd året runt.
Minns att på min konfirmationsmiddag serverades en svenne-/fläskfilévariant av salt in bocca som var mycket god och uppskattad. Stuffa fläskfilen med salvia, serrano el liknande samt ost av choice. Serveras med marsalasås och nypotatis.
Gick hårt åt min salviabuske och friterade salviablad med sardellmos emellan i tempura, det var grejer, det. Recept kommer.
Jag tänkte precis säga friterade salviablad när det kom i sista kommentaren. Det är svingott, men det låter extra svinigt med sardellmos. Jag ser fram emot recept!
Salvia passar väl bra till tomat, lamm, kalv, fläsk och fet fisk. Brukar tycka att den dämpar den feta smaken och bör upphettas i fett för att man ska få fram rätt smak.
Japp, det var väl ungefär det jag var inne på i artikeln...
Ojsan, Ola, där var visst ingen länk. Nåja, gå till förstasidan!
kaka på kaka... jepp du har rätt. läste lite slarvigt. Men om jag ska skriva något "nytt": Förutom Kryddsalvian finns ju även Muskatellsalvian (Salvia Sclarea) som alternativ i matlagning. Men se till att inte köpa prydnadsväxten broksalvia när du köper fröna, båda heter nämligen Clary på engelska.
Gör som Karin Fransson (där dök hon upp igen..) späcka fläskkarré med salvia och torkade aprikoser. Mycket gott!
Jag brukar frittera salvian men tyvärr blir resultatet mindre lyckat ibland. På vilken värme och i vilket fett brukar du frittera?
Hej Mimi, jag brukar göra så här när jag friterar salvia, denna gång i vanlig rapsolja: http://skafferiet.taffel.se/2009/08/22/frasande-gott-salviasnacks/
Sidor