Att bjuda på oväntat besök
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"7888","attributes":{"class":"media-image alignnone size-full wp-image-142","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"450","height":"299","title":"glad-p\u00e5sk_skillinge","alt":"glad-p\u00e5sk_skillinge"}}]]
Mobilen ringer medan vi promenerar i Skillinge. Det är kusinen som vi inte sett på mer än ett år. Klart att de ska komma över men vad bjuder man på när det kommer oväntat besök? Snabba puckar, ingen tid till att handla något extra. Vad finns i skåpen? Tankarna flyger runt och jag listar framför mig vad jag skulle kunna hitta på när jag inventerar skåp och lådor.
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"7889","attributes":{"class":"media-image alignnone size-full wp-image-143","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"450","height":"299","title":"bakpulverbr\u00f6d_ugn","alt":"bakpulverbr\u00f6d_ugn"}}]]
En lättgjord paj - nej, inga bär i frysen eller äpplen i kylen.
Bakpulverbröd
Sockerkaka
Muffins
Scones
Valet faller på bakpulverkaka. En apelsin får sätta skalen till som snabbsyltas, lite russin och pärlsocker lånas hos lillebror. Medan brödet gräddas hinner vi räfsa lite i trädgården. Solen skiner. Det är ljuvligt.
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"7890","attributes":{"class":"media-image alignnone size-full wp-image-144","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"450","height":"299","title":"bakpulverbr\u00f6d","alt":"bakpulverbr\u00f6d"}}]]
Bakpulverbröd
Receptmakare: Ebba, min mormor
Portioner: 12
Tid: 45 minuter
Bakpulverbrödet är godast färskt och har en torr, kort konsistens. Variera med olika fyllningar eller blanda kombinationer av fyllningsförslagen. Receptet kommer från I mormors berså.
- 125 g smör, rumsvarmt
- 1 1/2 dl socker
- 1 ägg
- 7 dl vetemjöl
- 1 msk bakpulver
- 2 dl grädde eller mjölk, söt eller sur
- välj något av mandel, valnötter, suckat, syltade apelsinskal eller russin
- Garnering:
- Pärlsocker
- Hackad eller flagad mandel
- Vispa smör och socker tills det är vitt och pösigt, minst 3 minuter med elvisp.
- Rör ner ägget.
- Sikta och vänd ner mjöl och bakpulver samt någon smaksättning.
- Rör ner vätskan och blanda mycket lätt.
- Klicka ut smeten i form av en längd eller krans på bakplåtspapper.
- Strö hackad eller flagad mandel och pärlsocker över.
- Grädda i 175-200°C i 30-35 minuter.
Kommentarer
Detsamma kära kusin. Vad roligt att hela familjen var med!
Jo tack, den smakade finemang!
Kul att träffa er igen.
Kram
Kusinen
Det lät både enkelt och gott, måste testas någon gång!
Sidor