Att skala lammtunga och att skönja en smal strimma av hopp
Det är när man läser bloggreaktionerna på sånt här som framtiden tycks ljus. Alla är ense: djur består inte av filé. Nästa steg som en miljömedveten karnivor är att faktiskt äta upp hela djuret. Och upptäcka att man länge missat de bästa bitarna. Den enda kropsdel jag verkligen inte kan rekommendera är juver, som smakar härsken välling. Mina favoriter just nu är lammtunga och lammtestiklar. Recept på de senare kommer i veckan.
Och eftersom jag just nu lagar lammtunga passar jag på att ge några tips. Tunga skalas enklast när den fortfarande är lite varm. Eller riktigt kall dagen efter med potatisskalare av den modesjangen som bara tar av ett tunt lager. Kalv och gristunga passar bra med kinesisk smak. Lammtunga älskar jag med kokta puylinser, vinägrett med schalottenlök och bladpersilja,
Eftersom få kommer att googla sig till sajten på "lammtunga att skala" inser jag att vi kommer att bli tvungna att försöka få in fraser som "Britney Spears visar brösten" på regelbunden basis.
Kommentarer
Kommer ihåg när vi tog med hemgjord korv till ett par vänner som bad oss att inte berätta att korven var stoppad i riktiga fjälster. Tonårsbarnen i familjen skulle förmodligen vägra att äta om de fick veta att korven var stoppad i TARM :)
Tunga tillhör mina absoluta favoriträtter, men främst då torskdito. I min ungdom blev jag ofta serverad detta tillsammans med den stekta torskskallen som var kvar, dock aldrig som fyllning i lompe, men det kanske vore något.
Har inte ätit tunga sedan jag var liten,det är lite speciellt men då var det oxtunga.Är lamm godare?Ska göra salami med två vänner i veckan, bra tips där att inte snacka om "skinnet" med mina tonåringar!
Wow,vad vi skicka på minuten då!Måste väl grädda sig en lompe snart!
Anna: Berätta adrig för telningarna var ägg har varit!
Lammtunga finns bland annat på latinamerikanska livsmedel på Hötorgshallen.
Konsistensen är underbart mjäll och köttet är mycket smakrikt. Men det bästa är kanske buljongen som blir djup och fin i smaken. Finns inget bättre att koka soppa på.
[j] torsktunga låter gott men inte så mättande
Jag skulle nog våga påstå att de är tämligen mättande. De äts mest under den period under vintersäsongen torsken heter skrei. Det är en vandrande torskart som visserligen skiljer sig genetiskt från kusttorken och är en smula större.
En normalstor skreitunga är på ca. 80-100 gram och stor som en kiwi på ett ungefär. Vi brukade äta dem vända i mjöl och kanske ströbröd och stekta i kvitseidsmør, ett norskt gårdssmör.
För övrigt anser jag att skreilever - och torsklever för den delen - är om möjligt en än större gastronomisk upplevelse än gås- och ankdito.
[j] Åh, jag känner till skrei det är ju den de gör lutfisken på oftast. Men nu är det slut på torsk för min del om jag inte är tvärsäker på ursprunget. Även den kustnära i Norge är hotad. Finns några populationer som är OK man kan ju uppenbarliga inte lita på att ursprungsbeteckningen är säker.
Men du kanske har kontakter? Vill du bli vår egen skreilangare?
Har faktiskt ätit torsktunga flera gånger men de var inte så stora.
Kul att du bidrar med så mycket kunskap på ett trevligt sätt. Det uppskattas.
Vad? Jag bara googlade på en liten grej, icke-matrelaterad, och så kom jag helt oväntat hit till din sida Lisa.
Så fint ni har fått det här på Taffel. När öppnar ni dörrarna helt och hållet?
Vi öppnar snaaart, som jag sagt ett bra tag. Eller rättare sagt. Vi har öppnat dörren på glänt och skjuter försiktigt upp den gradvis. Jag har börjat fyll apå i receptarkivet och sen kommer två bloggar till och själva förstasidan med artiklar.
Vi började liksom bakifrån för att inte draämma på allt på en gång och riskera systemkollaps och bugdome.
Och nu är du så god och länkar och tvingar alla dina vänner att prenumerera på nyhetsbrevet. Man kan pussa dem och be dem snällt också om man är lagd åt det hållet.
Hjälp vad jag längtar upp till storstan - jag kommer ju ruinera mig på tunga och annan spännande inälvsmat när jag flyttat ut till stugan!
Lammtunga har jag inte ätit, men jag älskar nöttunga. Fast om några dagar ska jag i alla fall glufsa kycklinghjärta!
Lisa: Tack för det. Det känns ju roligt att vetskap jag råkar besitta kan vara av om inte allmänt så i alla fall matnördars intresse. Dessutom blir man ju inspirerad och skrivarsugen av taffel.se.
Det är onekligen problematiskt detta med torsken. Och skreien för den delen också skulle jag tro, men det vet jag inte säkert och förtjänar verkligen att undersökas.
Jag skall kolla med min Bestemor om hon har några skreikontakter. Inget skulle glädja mig mer än att bli skreilangare på halvtid.
Det finns ett intressant samband mellan tungorna från torsk och vilt! Tungorna från torsk har traditionellt skurits ut av barn! När man kom i land och rensade torsken så las huvudena på tosken åt sidan, och sedan stod barn och skar ut tungorna (man skär ut den från undersidan med ett snitt). När det gäller vilt så är det bara tungan och ev inälvsmaten som tas ur viltet innan det styckas, och tungan tillfaller ofta den som släpar ut älgen ur skogen.
Förövrigt så innehåller den underbara boken "Nordsjöns kokbok" av Dan Weissenberg ett helt kapitel om de olika "köttdetaljerna" i torskhuvudet!
Har inte tillagat lammtunga, dock rentunga.
Underbart mjällt, mört och gott
Tunga är ett halvläskigt livsmedel tycker jag om än att jag äter det. Intressantare vore att få höra hur alla era tungor tillagas. Kokas, steks, friteras, röks eller vad? Vi kokar älgtungan och serverar den på julbordet som smörgåsmat.
Tunga är en läckerhet, älgtunga i synnerhet. För att inte tala om rökt älghjärta! Men jag hävdar att en redig oxsvans slår det mesta - ett låååångkok som heter duga och som smakar mycket kött. Tänk ragu, tänk oxsvanssoppa, man blir tårögd:-)
När allt kött är avgnagt återstår det göttaste, att suga i sig märgen från de pyttesmå hålen på de återstående knotorna.
Grisfötter är en annan delikatess.Snart är det dags att tillaga min salig mors "geleiga" grisfotssylta smaksatt med massor av kryddpeppar och dill. Den syltan går inte av för hackor och är den enda rätt som på inga villkors vis får saknas på julbordet!
Fler artiklar om kalvtunga.
Johan Jureskog i Aftonbladet Mat och Vin av 27/28 November
Till min stora förvåning fann jag i köttdisken i går rimmad nöttunga.
Har ni tips på hur man bäst tillreder en sådan? Det känns om rotmos eller något liknande skulle kunna passa. Dessutom misstänker jag fantastisk buljong av denna.
Sidor