Aubergine: Oväntad snabbmat
Är det inte konstigt: När man har så där skrämmande mycket att göra längtar man efter långsam mat. mat som tar tid, måste få ta tid. Aubergine till exempel. Den måsta lagas sakta, sakta för att beskan och svampigheten ska ersättas av en rökig fyllighet. Den som ätit riktigt vällagad baba ghanouj kan aldrig riktigt hemfalla åt xenofobi igen.
Jag har just slängt en skrumpen aubergine som jag hittade i kylen. Den dog oälskad. Och hur ekologisk den än var gjorde den ingen lycklig i min soptunna. Den här rostade auberginekrämen hade varit ett smartare val, min väninna Maria bjöd mig på den. Hon hade fiffat upp den med lite finfin oivolja, vitlök och spiskummin. Här ses guckan i sitt naturliga habitat på Egeisk import i Malmö. Nej, den är inte perfekt för den har en liten, knappt skönjbar kemisk syra. Men som långsam snabbmat är den banne mig så bra som det blir.
Snälla berätta var den finns i Stockholm!
Kommentarer
Men precis! När livet är så rörigt och kaotiskt att jag knappt hinner andas, då ställer jag mig och bakar macarons. Så pilligt, så tidsödande, men helt fantastiskt!
Macaroner är gudagoda!Jag vill inte laga bara äta. Och det tar ju inte så lång tid. Macaroner är gudagoda! Lösningen är att frysa in långkok har jag insett (inte originell insikt precis).
Hmmm. Jag har sett något liknande på mitt lokala Deli/närbutik/traktens enda senkvällsöppna i Rissne, men jag kan inte minnas vad det var för märke. Tyvärr är sortimentet lite stokastiskt, så det är inte säkert att den fortfarande finns. Ska rekognoscera och återkomma!
(Macaroner är underbara. Synd att de är så svåra att frakta.)
Om jag inte är helt fel ute så ska den finnas i ICA MAXIs standardsortiment från och med hösten. Vi har i alla fall en jätteplanch i personalrummet nu där det står något i stil med "nu lanserar ICA den etiska hyllan!" och så en bild på en massa Seraprodukter.
Jag har köpt en burk Tahini (sesampasta) på den lokala hälsokostaffären, och undrar vad jag skall göra med den.
Blanda ut tahini med mycket pressad citron, pressad vitlök och kanske lite vatten. Droppa över skivade tomater (ehem, fel säsong) eller rostade grönsaker, tex morötter. Strö över persilja.
Eller mixa med en burk sköljda kikärtor, god olivolja, vitlök, pressad citron och spiskummin. Hederlig humus.
Eller ställ ditt hopp till Google.
Vill bara passa på att rekommendera en krog. Tsarskij Sad ligger på Stora Nygatan 20 och man ska gå dit på en väldans tom mage och sen satsa på både förrät, rätt och efterrätt eftersom precis allt är gott!
Hör med Coop vettja, de har redan en hel del seraprodukter i sitt sortiment.
Vad passar auberginröran till?
Krydda på aubergineröran lite och lägg på rostat bröd, eller ät den som dipp även god som klick på förrättstallrik.
Jag tycker att den ska betraktas mer som en sallad än en sås om den serveras till grillat kött. Gärna en klick yoghurtsås eller tomatsås bredvid alltså.
Märket Sera finns på Willys. Jag är förtjust i deras grillade paprikor (samma glasburk) som nästan inte kostar något.
Jodå, den finns i Rissne. Till det facila priset av 25 kronor. Hur många vill du ha, Lisa? ;)
Malin: Jag vill ha två. Samt en burk rostad paprika om de har. I gengäld får du en flaska märklig olja jag vill att du ska skriva om.
Sidor