The Avenue
Strax innan avfärd mot matchen MFF-Elfsborg, då Malmö äntligen seglade upp i toppen av Allsvenskan, passade jag och P på att förfriska oss en smula, för att få råg i ryggen och uppsluppet kunna njuta av klättringen mot toppen. The Avenue stjälptes i glasen, då det för ovanlighetens skull fanns en liter passionsfruktsjuice i kylskåpet. Bourbon, Calvados, passionsfruktsjuice, grenadine och apelsinblomsvatten samsades i shakern när isbitarna rasade i. Höstanemonerna stod i full blom i trädgården. Himlen var ljusblå och livet kändes enkelt med en knivsudd spänning.
Precis som Paul Clarke skriver i The Cocktail Chronicles så är det här en märklig cocktail. Skapelsen tillskrivs W. G. Crompton och finns nedtecknad i William Tarlings bok Cafe Royal Cocktail Book från 1937, som förövrigt finns att ladda ned här. Att hitta ett fysiskt exemplar är i princip omöjligt, då den gavs ut i en relativt liten upplaga som väl blivit anfrätt i diverse barer under årens lopp. Vem W. G. Crompton är har jag ingen aning om.
I alla fall, och som sagt... The Avenue har en smak som skiljer sig ganska mycket ifrån liknande cocktails. Alldeles säkert har det med kombinationen av apelsinblomsvatten och passionsfruktsjuice att göra. Juicen har en kraftig, nästan stickande smak som ändå på något märkligt sätt saknar kropp. Spetsig. Stingslig. Apelsinblomsvattnet har en liknande karaktär. Inget djup, men tydlig smak som lägger sig på toppen. Bourbon och Calvados får stå för djup och kropp, medan grenadinen får skänka en sprallig sötma och ge en bra viskositet i glaset. Det är svårt att beskriva smaken på The Avenue då det känns som flera smaker som sköljer över en, en och en, snarare än en sammansatt komposition av smaker. En härlig, förgänglig smak och känsla som jag gärna faller offer för igen, och igen, och igen.
En sak är klar, passionsfruktsjuice kommer det att experimenteras med i framtiden i Casa Karlfeldt. Kanske hos dig med?
The Avenue
Flyktig, förgänglig, förförisk förfriskning.
- 3 cl bourbon
- 3 cl Calvados
- 3 cl passionsfruktjuice
- 0,5 cl grenadine
- 1 stänk apelsinblomsvatten
- Ös ner rubbet i shakern.
- Ös på med is.
- Ös på med armarna.
- Ös upp i väl kylt cocktailglas
Skål!