Ett av många skäl till min pinsamma fäbless för Årstiderna stavas A-V-O-K-A-D-O. Ja, just så stavas det och alla som vanhelgar denna ljuva frukt genom att stava den avocado förtjänar att bli hung, drawn and quartered. (Känsliga själar som lätt tappar aptiten bör inte klicka på länken.) Nåja, Årstidernas avokado kommer i olika fasoner men är nästan alltid överjävligt bra. Min femårige son, som en period inte åt något annat än rå Salma-lax (ett kort tag misstänkte vi att han var delfin), har tydligt deklarerat att avokado är hans nya stapelföda. Vi pustar lyckligt eftersom avokado är billigt när man köper Årstidernas stora påse. (Nej, just det här inlägget är inte sponsrat. Jag betalar gladeligen för min egen avokado.)
Tyvärr hinner vi inte alltid äta upp all avokado innan den blir övermogen. Men vi brukar ge våra nästan-grannar ett par eftersom vi illistigt planerar att låna deras bil någon gång. Personer man ger perfekt mogen avokado kan i rimlighetens namn inte neka en just något, utom sin förstfödda.
Folk gnölar ibland över att avokado innehåller mycket fett. Men ungefär tretton procent är betydligt mindre än både lax och falukorv. Dessutom är det bra fett och avokado innehåller en massa andra nyttigheter. Vill du ha recept och läsa mer om avokado kan du göra det i Sydsvenskan. Där har jag lovprisat den i alla tonarter och berättar lite mer om olika sorter.
Allt jag vill göra just nu är att påminna om hur lycklig man blir av avokado på vintern -- när så många andra grönsaker sviker. Samt påminna om att avokadoinköp skiljer agnarna från vetet. Tillhör du dem som läst fiffiga trick på nätet om att man ska pilla bort det lilla stjälkfästet för att se om avokadon är mogen? För det första är det inte toksäkert. För det andra kan tricket bara användas en gång per avokado. För det redje är risken stor att avokadon blir dålig om man fräckt pillar bort en bit av den. Tänk på dina medmänniskor och kläm i stället ytterst varligt på den tjockaste änden av avokadon i stället. Det här borde egentligen personalen i butiken göra, så att EN person klämmer på varje avokado och sorterar dem efter mognadsgrad. Men vi lever inte i en perfekt värld, det blir extra tydligt när man går i matbutiker.
Det fina med avokado är att den är en sådan oslagbar problemlösare. Det mesta med avokado känns nämligen lite lyxigt.
- Hur gör man varmkorv kul? Toppa med mosad avokado och salsa på chilenskt vis.
- Rökt lax kvar sen julhelgerna? Matcha med avokado och lassa på snittar.
- Vegansk förrätt? Laga en klassik avokadosallad med grapefrukt!
- Vegansk varmrätt? Gör som matgeniet Gitto! Vänd dig med förtroende till kikärtan och introducera den för avokadon!
- Dessert? Avokadon levererar här också.
Enklaste vegomackan som ger matälskare dåndimpen?
- Mosa avokado på bra knäcke eller rostat surdegsbröd.
- Pudra med Herbamare.
- Pressa på citron.
- Toppa med hackad tomat eller röd paprika och finhackad rödlök.
- Ett stänk tabasco (helst grön) eller några varv svartpeppar