2009-03-09 av Anna K Sjögren
Bakfylla: Whiskykaka
Min moster Britta har ett dundermedel mot förkylning: Man dricker en blandning av lika delar whisky, honung och vatten, sedan somnar man gott och vaknar efter några timmar, lite friskare. Om det är sömnen eller whiskyn som hjälper vet jag inte, men det hjälper. Dunderdrickat är gott, så gott att jag tycker det kan ge smak åt en saftig sockerkaka. Här kommer receptet:
Whiskykaka med honung
receptmakare. Anna sjögren
Portioner: 8
Tid: 50 minuter
- 100 g smör
- 3 ägg
- 2 dl socker
- 1/2 dl honung, flytande
- 1 tsk vaniljsocker
- Rivet skal av 1/2 citron
- 1/2 dl whisky, mild sort, typ Famous Grouse
- 3 dl vetemjöl
- Att strö ovanpå: Flagad mandel
- Sätt ugnen på 175˚.
- Smält smöret och låt det svalna.
- Vispa ägg, socker, honung och vaniljsocker tills det blir ljust och pösigt.
Tillsätt citronskal, whisky, smör och mjöl. Rör tills det blandat sig, inte mer för då blir kakan seg.
- Häll smeten i en smord, rund form. Strö över mandelflarn, grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter.
- Låt kakan svalna i formen fem minuter och vält sedan upp på galler och låt svalna helt.
Kommentarer
Låter helt klart värt att pröva! Borde även funka med annan god sprit.
God sprit är aldrig fel i mjuka kakor. Jag använder ofta cognac. I den här kakan är det paret whisky+honung som blir så bra. Obs att det inte bara ska vara någon liten matsked med sprit, utan så mycket så att det faktiskt känns. Funderade också på att ringla honung över den flagade mandeln samtidigt som man ställer in kakan i ugnen, så att det blir lite mer toscaaktigt. Får testa detta nästa gång.
Drinken påminner mig om detta inlägg hos pre/tequila
Misslyckades med länkningen.Nu som kod.
http://matmani.wordpress.com/2009/01/01/finks-drink-will-fixyouappa/
Verkar gott och effektivt! För hundra år sedan - innan vi hade barn - älskade jag att spetsa kakor. Nu för tiden blir allt så barnvänligt...
Spriten i kakan är inte så barnvänlig. När barnen är större kan du börja spetsa igen, Anna B.
Efter 35 min 175 grader, är det nog inte så mycket alkohol kvar.
Nej förvisso, men aromen av whisky uppskattar de troligtvis inte heller. Vi får servera en tuting vid sidan om och blanda i munnen ;-)
Nu var det ju inte så mycket alkohol i kakan från början men det är fullt möjligt att det är en smula alkohol kvar. Inte helt säker på hur mycket som dunstar. Har bara sett beräkningar på såser.
Nä, SÅ mycket alkohol är det inte ... är jag jättehemsk som tycker att barnen säkert överlever lite whisky?
Gott låter det i alla fall, mycket honung mm! Bättre med kaka än dunderdricka för jag tycker det är besvärande när varma whiskyångor skapar rethosta.
Ang barn och whisky... mina barn är jätteledsna över att de inte får dricka whisky! De älskar doften av Lagavulin och Talisker *s* Så detta är kanske ett sätt för dem att ta del av aromerna utan att bli alkoholpåverkade?
Ska testas. Absolut.
Häng inte upp er, jag beklagade mig lite skämtsamt. Jag är inte rädd för alkoholhalten, men mina barn är små och föredrar mer okomplicerad sötma. De tycker inte om syrlig citronpaj eller choklad med chili och dissar smaker som t ex whisky. Bönor, linser, vitlök, spenat - det mesta går ner men de tycker att gott = sött. Eftersom jag oftast bakar för att glädja hela familjen faller de impopulära valen bort. Jag kan säkert visst göra denna goda spetsade kaka, men då får jag och min man troligtvis äta den själva eller passa på att bjuda besökande kakmonster med hår på bröstet(god idé!).
Sidor