Bakslughet: Kreativ bullfyllning
Jag kan inte låta bli att baka bullar. Tycker egentligen att det är roligare att baka dem än vad det är att äta dem. Ta bara det här med fyllningen.
För tio år sedan stod jag där med en utkavlad deg och bredde på mjukt smör, sedan strödde jag på kanel och socker och rullade ihop degen innan jag skar bullfina bitar av den och la på plåt. Nu gör jag fyllningen på ett annat, och mycket roligare sätt. Jag kör ihop smör, socker, kryddor, malda mandlar mm med elvispen i en bunke. Vispar tills det blir bredbart och fint och breder den sedan ut den på degen.
I dag till exempel så vispade jag smör, råsocker, malda hasselnötter, lite vaniljsocker, pyttelite kanel och en skvätt koncentrerad äpplejuice. Det blev ju hur gott som helst. Jag brukar blanda i en tesked vetemjöl eller potatismjöl i smeten också för att fyllningen ska stanna kvar i bullarna. Om fyllnings-smeten blir för hård för att breda så kan du bara hälla i lite grädde eller mjölk och vispa tills konsistensen är lagom.
Kommentarer
Gott! Jag bredde också fyllningen tills jag för några år sedan fick tips om att blanda kanel och smör med färdig mandelmassa. Blir säkert inte så smarriga som dina, jag är en ojämn bullmamma, men fyllningen brukar stanna. Annars hade jag tänkt prova Gittos variant: http://gittosmat.taffel.se/2008/07/05/nu-blir-det-andra-bullar/
Malda mandlar + en skvätt rom. Eller okej då, mer än en skvätt.
Det farliga är bara att jag ofta hinner käka upp halva den goda geggan</i< innan det är dags att bre den på degen ;).
Smör, kanel, kardemumma, råsocker, ekologiskt vaniljpulver och gärna en gnutta ingefära därtill - det är inte dumt det heller.
Nästa gång skall jag testa med hasselnötter, som jag älskar.
Samt ditt tips om lite mjöl;: så smart. Varför har jag inte kommit på det själv?
Jag vill bara meddela att jag inte klarar av choklad i bullar. Har funderat på varför men inte kommit fram till något. Det blir liksom torrt och platt och chokladsmaken känns som om den tar fram mjölksmaken i bullen. Nästan ingen tycker som jag.
Annika, du har verkligen fattat att det smarta med att blanda ihop fyllningen innan man brer på den är just att man kan smaka av. Precis som när man kokar en god sås. Men, det är klart, om halva geggan tar slut vid provsmakningen, är det ju inte lika bra ...:-)
Gittos variant (att blanda marsanpulver för kokning i geggan) är bra, den använder flera proffsbagare.
Tror att det är många som tycker som du om choklad i bullarna, Lisa. Annars skulle det finnas fler varianter av chokladbullar att köpa. Pain au chocolat finns det däremot gott om, men det är ju en helt annan deg/upplevelse.
Klok iakttagelse. Jag tror bulldegen är för torr och ofet för att bära upp chokladsmaken helt enkelt.
Sidor