2010-08-24 av Lotta Lundgren
Basilika
Jag vet inte om det är regnet, vetskapen om att sommaren snart är till ända, någon slags inre otillfredsställelse eller vad, men jag sitter här och retar upp mig på basilika.
Vad är grejen med basilika? Allvarligt talat? Det är ju en i stort sett meningslös kryddört. Jag tycker det. Bladen är skira och kupar sig tilltalade på bild, så långt är jag med, men så märkvärdig är den väl inte att man behöver trycka den på frimärken? Vad är nästa steg? Sommarpratare i P1?
Kommentarer
av Karin Fransson på Öland har jag lärt mig att basilika aldrig får koka för då försvinner all smak. Ska man ha den i varma tomatsåser får man alltså strö över några blad när allt är klart. Och apropå pajer så tycker jag också att själva degen känns helt outvecklad. Som en rest från en tid som flytt. I Elisabeth Johanssons bok om Smulpajer (ursäkta all denna name dropping) finns massor av goda smaksättningar. Typ sirap, nötter, choklad, vanilj....
Var befinner du dig? Är hösten redan till ända? Min kalender visar fortfarande på sommar och jag strumpvägrar. Och som av en händelse basilika- och olivfilosoferade jag också igår.
http://annaeleonoranilsson.blogspot.com/2010/08/mangfaldiga-oliver.html
Jag är i Stockholm. Och ska sanningen fram så är sommaren tillbaka. Det kan bli sådär ibland, man skriver en snutt, postar några timmar senare när allt är annorlunda. Livets oförutsägbarhet!
Fast basilika är fortfarande basilika.
Man kan ha matfrimärken med smak? Ett med basilika, ett med pinjenötter, ett med olivolja, ett med vitlök, ett med parmesan.
Så mixar man dom.
Jag håller med till fullo, varenda gång jag kommer hem med en kruka basilika så blir den stående och vissnar... fattar inte vad jag ska använda den till.
/S
Doften av färsk basilika!
Jag minns fortfarande Bisse Wahlins inslag i Mitt i naturen nån gång under första halvan av åttio-talet där han avslutade med att säga "Man blir glad av basilicum!".
Men halloj, pesto?
Tillsammans med lite citronskal ger basilikan i alla fall ett brännvin som gör en kulen vinterdag lite ljusare. Blir den för ljus kan man lägga ett basilikablad på varje öga. Då blir det mörkt igen.
Basilika är så himla gott! Basilika på mackan, i peston, i salladen.. bara jag slipper dill och persilja.
Jag har hört att basilika ska vara bra mot nedstämdhet, så det låter som du har ätit alldeles för lite av den...
Bruschetta! Det är där basilikan hör hemma.
Är inte örter i allmänhet framtagna enbart för att se bra ut på bild? Tänk på hur vi genomlevde hela 90-talet med meningslösa buskage av timjan på tallrikarna.
:fnittrar:
Haha, ni är roliga!
Säga vad man vill om basilika men det finns väl ingen kryddört som så totalt dominerar Hemnet. Detalj från det nyrenoverade köket: basilika i kruka. Skål med citroner. Flaska olivolja.
Ja, jag har en kruka full med basilika som jag är osäker på vad jag ska göra med... Nästa år blir det nog någon god chilifrukt istället.
Fattar däremot inte varför min dill bara blivit höga stängler med blommor på och inga blad, kanske man ska toppa, samt varför persiljan varit så seg i år. Det senare är örten jag inte kan leva utan. Torkad basilika går, torkat persilja no no no no.
Min persilja är också seg i år. Basilikan däremot flödar över. Mmmm. Vår hantverkare har haft näsan i den i flera veckor eftersom han bygger ett entrétak just där krukan står. "Jag mååste hem och anlägga kryddland!" himlar han med ögonen och säger. Och du, visst är en hemlagad pesto himmelsk? Inte någon stickig burksmet utan egen med massor av fin parmesan. Första gången jag fick det grät jag nästan, överdriver inte. Råkade härom sommaren höra Cay Bond sommarprata, hon sade samma sak. Första peston (utomlands förstås): Tårar. Nu är vi alltså två som gråter av basilika, Lotta. Två mot en, hehe.
men håller med om att det gått troll i inredningsbasilikan. Haha. Såg ett klipp med dig på tuben där du istället inreder köket med blod. Underbart!
Kram på dig, kul att du är tillbaka!
Ps. Tomas: Ja, du ska toppa den. Knipsa bort översta bladförgreningarna (den lilla bladrosetten kan du dekorera dina maträtter med eller hela köket om det ska in på Hemnet..) och bort med blommor så snart de visar sig. Mycket vatten, mycket sol, mycket kärlek. (det sista lade jag till för att det lät fint)
Hahaha, ja blodet! Visst blev det fint?
Ju mer vi pratar om basilikan desto mer gillar jag den. Jag kanske var orättvis? Den luktar mycket godare än blod, vad raw-food kockarna än säger. I en parfym med ett stänk bergamott kanske?
Tomas – följ Carinas råd och gör en pesto, hemslagen i mortel. Med mycket parmesan. Rosta pinjenötterna lätt innan du använder, de smakar mer då.
Bra odlingstips! Tack och bock!
Hej hej, högt ärade matlagningsgudinna!
Måste framföra min enastående beundran för denna blog! Och med denna inledande hälsning glider jag snabbt vidare till mitt ärende...får man önska saker? får man det? För om man får det, så skulle jag gärna se dig göra en twist på nån av de amerikanska efterrättspajerna....citron, eller en mäktig mudpie...det vore nåt det! Sen jag började läsa dina texter har jag, som varit inbiten småknaprare och mathatare, börjat tycka om mat, börjat laga mat, börjat närma mig ett BMI värdigt en vuxen kvinna! Så ge mig nåt kalorispäckad, sockersött och onyttigt! bitte sehr!
Underbara människor! Det är för härligt att göda er. Man får så mycket tillbaka.
Efterätter är något jag jobbar för att bli bättre på. Något jag funderade på igår är varför pajdegar är så mjäkiga i smaken. Tänk om man kunde få en pajdeg i samma trevliga material som typ sega sirapskakor med choklad? Som man fyllde med något skönt fluff? Varför gör man inte det?
Kanske för att man skulle vara tvungen att dela pajen med sticksåg. Men det kunde det ju vara värt.
Jag får återkomma i ämnet.
Basilika är lätt att hacka. Bara en sån grej.
Lotta du är fantastisk! ...och jag håller med dig, pajdegen behöver en renässans. Jag har aldrig varit förtjust i pajer och det vore intressant med en spännande förändring. :o)
Basilika är världens bästa om man odlar den själv, köpt är den ganska trist, men hemodlad basilika där man skördar en liter blad och sen gör egen pesto. Jag har tappat räkningen på hur många vi är - men det är en till som gråter i alla fall!
Och ihop med mozarella på tomat med lite (tistel-)olja, och nyriven svartpeppar.
Och då tycker jag basilika är ganska trist om vi tex skulle få för oss att prata om (hemodlad-)korriander.
Och du såg att det skulle komma västerbotten också på frimärkena? De skulle jag gärna slicka på :-)
Pajdeg är trist. Jag klarar mig gärna utan den, iaf pajdegsbottnar. Pajdegstäcken kan vara knaprigt mumsiga.
När du skrev om mjäkiga pajdegar kände jag mig lite tvungen att tipsa om min pajdeg med pistage, kardemumma och citron, med fyllning av rabarber och lite rosenvatten... här: http://annicaodlarochlagar.blogspot.com/2009/05/galet-god-paj.html
Och basilikabladen lägger jag på pizzan, när den kommit ut ur ugnen då, förstås :-)
Persilja är min krydda, basilika är inte och har aldrig varit :)
Sidor