Bästa brödet (hittills)
Nu har jag bakat ett bröd som blev så bra att jag inte trodde det var möjligt. För jag bor i ett helt vanligt hus och har ett helt vanligt kök, utan jässkåp med reglerad luftfuktighet och temperatur och utan en proffsig bageriugn. Mitt recept är inspirerat av ett av recepten i boken Riddarbageriets bröd, skriven av den fenomenale bagaren Johan Sörberg.
Jag blandade torkade blåbär och valnötter i degen. Nästa gång ska jag pröva med hasselnötter istället för valnötter, för jag tror att det kan bli ännu godare ihop med blåbären. De torkade bären köpte jag i en affär som heter Blueberry, som ligger vid NKs entré mot Regeringsgatan i Stockholm. Bären ser ut som russin, och smakar nästan ingenting när man äter dem direkt ur påsen, men när de hamnar i brödet suger de åt sig av fuktigheten och ger brödet en fin blåbärssmak.
Det är två sorters surdeg i brödet, pyttelite vanlig jäst, och jästiden är cirka fem timmar.
Rågbröd med blåbär och nötter
Receptmakare: Anna sjögren
2 runda bröd
- 3 dl kallt vatten
6 1/2 (400 g) vetemjöl special
2 dl (120 g) fint rågmjöl
1 dl (100 g) surdeg av råg
1 dl (100 g) surdeg av vete
10 g jäst
1 msk mörk sirap
1 msk salt
1 dl torkade blåbär
1 dl valnötter eller hasselnötter
- Blanda alla ingredienser, utom bär och nötter i degblandaren. Arbeta degen på låg fart i tio minuter. Den blir mycket elastisk och fin.
- Tillsätt blåbär och nötter.Låt jäsa i rumsvärme 2-3 timmar.
- Dela degen i två lika stora delar och forma till två runda bröd, lägg på plåt med bakplåtspapper.
Låt jäsa i rumsvärme under duk eller plast i 2-3 timmar. Värm ugnen till 250˚C. Ställ in plåten mitt i ugnen, spraya vatten på brödet med en blomspruta. - Sänk temperaturen till 210˚ och grädda ca 40 minuter tills brödet låter ihåligt när du knackar på det.
- Låt brödet svalna på galler.
Kommentarer
Spännande! Prova att lägga blåbären i blöt i en halvtimme, Jan Hedh gör så med russin i sin bok för att brödet inte ska bli torrt. Det fungerar väldigt bra.
Hade de andra bär?
Låter gott! Camilla Plum bakade också rågbröd i sitt program häromsistens.
Russin ska absolut blötläggas innan de blandas i degar, det är verkligen smart. Ska pröva det med blåbären nästa gång.
Jessika: Såg bara blåbären på Blueberry, men vet inte om de hade fler sorters torkade bär.
Bor man i Stockholm kan man köpa mycket skoj i Hötorgshallen: i den stora affären med nötter, kryddor och torkade frukter/bär.
Blueberry har en massa kul torkade saker och håller väldigt hög kvalitet. Men är dyra!
Sidor