Bräckkorv som hos Farmor
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"7867","attributes":{"class":"media-image alignnone size-full wp-image-83","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"450","height":"299","title":"br\u00e4ckkorv-och-stuvad-potatis","alt":"br\u00e4ckkorv-och-stuvad-potatis"}}]]
Min farmor var en krutgumma och till henne gick jag mer eller mindre varje dag efter skolan. Alltid fanns det ett mellanmål med hembakta pepparkakor och vad jag minns åt jag också en hel del mat. Det var mat i den gamla skolan. Något som jag minns var hennes sätt att skära korven. Först på tvären och sedan på längden. Den skulle inte vara ituskuren på längden utan hållas ihop av skinnet. Samma sak gällde för isterband. Undrar om det fortfarande görs på det viset i stugorna och jag undrar varför man i så fall gör så?
Till bräckkorven har jag lagat dillstuvad potatis. Ett tips är att toppreda dvs koka upp mjölk och vispa ner mjöl blandat med lite mjölk. Sedan kokar såsen ca 5 minuter innan den kokta potatisen blandas ner. Låt allt bli rejält varmt. Krydda med massor av dill, salt och en gnutta mald vitpeppar.
Kommentarer
Intressant! När jag var liten lagade min mamma frukostkorv, och just bara frukostkorv, som först skurits på längden och sedan skivats fast inte helt igenom. Ingen aning om varför hon gjorde just så med just den korven. Måste vara någon slags familjetradition.
Tror fröken Dill
Så görs det säkert hemma hos min mamma fortfarande, iaf med isterbanden.
För att få mer stekyta så klart - mer krispigt och gott.
Min barndoms "vårmat" var frukostkorv delad på längden och sen i kvartar (helt igenom skinnet), potatismos, tomatklyfta och den första gräslöken klippt över moset. Mamma delade frukostkorv och enbart frukostkorv på våren på det sättet. Hon (och jag också än idag) delar isterband på längden men låter skinnet hålla ihop halvorna. Först gjorde jag det för "så gör mamma" men sen kom jag ju på orsaken - skinnet blir underbart knaperstekt.
Familjen ska få isterband till middag idag. Själv ska jag ta två knäckemackor med kalvsylta och rödbetor och ett glas mjölk. -60-talsmat! Det får räcka eftersom jag snudd på föråt mig på min egen köttfärssås till lunch :-)
När jag var liten brukade jag också få isterband och frukostkorv bräckt på det där sättet; delad mitt på och sedan skuren på längden fast inte igenom skinnet. Tror att mamma fortfarande skär isterband så, fast jag inte hundra på det.
Och varje gång jag beställer isterband på krogen så blir jag lite besviken på att den inte är skuren så.
Jag skär också upp mina isterband på det sättet och jag är inte så gammal eller har lärt mig det av någon. Det blir bara godare så helt enkelt. :)
Det ska såklart vara riktigt syrliga isterband och jag brukar ha senapsstuvad mandelpotatis till + rödbetor såklart.
Ahh, dillstuvad potatis.. Åt jag till paketet med isterband som jag tog mig igenom de senaste dagarna. Riktigt härligt. Någon som har tips på någon speciell potatissort som fungerar extra bra?
När det gäller att skära korven på alla möjliga led har jag mest erfarenhet av prinskorvar.. :) Men så är jag inte så väldans gammal heller.
Vad gott det såg ut! Roligt att du börjat blogga här. Har förresten hyllat dig med en liten blomma inne hos mig :)
Fantastiskt med alla tips och kommentarer. Inte trodde jag att det skulle bli storm i ett vattenglas av just ämnet korv. ;-) Blev så glad och förvånad. Tack!
Sanna - Tack för blomman. Måste genast spana in.
Sidor