Breakfast Martini
De allra flesta cocktails innehåller någon form av sötningsmedel. Oftast handlar det om sockerlag, råsocker, grenadine, honung eller någon smaksatt sirap. Inte så många tockasvansar har marmelad som sitt sötebröd. Det har Breakfast Martini. Denna brittiska "frukostjuice" såg dagens ljus på Library Bar på Lanesborough Hotel i London år 2000. Jordemoder var den välrenommerade bartendern Salvatore Calabrese som har en stor skara välsmakande mixologiska under på sitt samvete. Några av dessa återkommer vi till vid senare tillfällen. Redan på 20-talet skapade Harry Craddock en drink som skulle kunna rubriceras som Breakfast Martinis sturske storebror - The Marmelade Cocktail - som dock inte innehåller någon Cointreau och därför är lite strängare till sin karaktär. Denna finns publicerad i hans "The Savoy Cocktail Book", 1930.
Efter resan till Åre var det alltså tid att botanisera bland buteljerna igen. En cocktail innan maten kan aldrig skada, utan snarare nytta, och det är ju ändå tisdag, "lillefredag". Valet för dagen blev alltså Breakfast Martini, trots att klockan redan slagit kväll. Marmeladen ska egentligen vara av apelsinsort och allra helst av märket Koo, en riktigt bitter sydafrikansk marmelad. Just marmeladinslaget är det fina med denna cocktail. Känner man sig trist och butter så tar man söt marmelad. Har man vågor i håret och rosiga kinder så unnar man sig något mer bittert. Tyvärr saknades apelsinmarmelad i det karlfeldtska kylskåpet denna dag, så vi fick köra på citronvarianten. Se där, ytterligare en variation.
Normalt sett är detta en drink vi verkligen gillar, både jag, Martin och min kära hustru, men då är den gjord med apelsinmarmelad. Den har då en frisk ton som gifter sig väl med beskan från marmeladen och får en skön skjuts in i munnen av Bombay Sapphires 10 stolta kryddor och örter. Med citronmarmeladen så blev drinken något enahanda. För mycket söt citron. Tja, en trevlig cocktail utan karaktär, en grå Volvo, en underbyxa från Lindex, ännu ett schlagerframträdande av Charlotte Nilsson. Men, ta en klick Koos apelsinmarmelad så förvandlas Volvon till en Bugatti, Lindex blir Agent Provocateur och Charlotte Nilsson växer upp till en Lucinda Williams. Man kan ha dem alla till både frukost, middag och kvällsmat.
Breakfast Martini
- 5 cl Bombay Sapphire gin
- 1,5 cl Cointreau
- 1,5 cl citronjuice
- 1,5 tsk apelsinmarmelad (söt om du är hängig, bitter om du är på topp)
Rör först ner marmeladen i ginen så att den löser sig. Skaka sedan alla ingredienser tillsammans med rikligt med is. Sila och servera.
Skål!