Brus: Den oönskade kryddan?
Är det så att forskare äntligen har upptäckt hemligheten - att det ständiga oljudet i flygplanskabinen får maten att smaka platt (DN, BBC)?
Nja, knappast. Den som söker sig till källan lär bli besviken. Själva forskningsartikeln, på väg att publiceras i tidskriften "Food Quality and Preference" andas inte ett ljud om flygplan. Vad forskarna faktiskt har gjort är att spela mer eller mindre beskedliga nivåer av bakgrunds(o)ljud (vitt brus) för folk som äter små testbitar mat, och se om de tycker maten smakar annorlunda. Vad de faktiskt hittar är inte särskilt uppseendeväckande - vissa aspekter av den totala smakupplevelsen (salt, sött) verkar minska lite i styrka när bakgrundsljud blir starkare, andra öka (krispighet), men inte så mycket att det påverkar hur mycket testpersonerna gillar maten eller hur mycket de tycker att den smakar.
Lägg till det en lång radda med okontrollerade faktorer - matprover av väldigt olika typ inom och mellan delförsök, udda namngivning på vissa av mätskalorna, en ganska liten grupp delvis småförkylda testpersoner som tyckte olika mycket om oljudet i hörlurarna (vissa fann det avslappnande) - och en total avsaknad av förklaringar till hur effekten uppstod (annat än en handviftning till ännu ej upptäckta integrationsmekanismer mellan ljuduppfattning och smakuppfattning)... nja. Inte blev vi särskilt mycket klokare.
Inte minst eftersom DN i sin rapportering om "studien, som citerats i brittiska media" (läs "som vi sammanfattat från andrahandskällor") varken länkade till forskningsartikeln ifråga eller till den långt bättre artikel i the Independent som verkar kunna ha varit deras källa (baserat på vilka citat de översatt).
Smakupplevelser är meckiga saker, som påverkas av sinnesstämning, förväntningar (både goda och dåliga), allehanda sinnesintryck (färg), mätmetoder, med mera. Det är svårt att göra dem rättvisa i experiment, särskilt om man vill mäta något som liknar en verklig upplevelse, och det är svårt att göra sådana studier rättvisa på ett populärvetenskapligt sätt, utan alltför mycket åenaåandrasidan-velande.
Jag rekommenderar istället den här ganska långa men relativt läsvänliga artikeln om smakupplevelser och multisensoriska upplevelser i brittiska The Psychologist (man kan till och med höra den som mp3, om man inte orkar läsa).
Kommentarer
Nu har även SvD "nappat på" detta.
http://blogg.svd.se/resebloggen?id=20983
Örjan: och inte gjort det ett dugg bättre. Deprimerande.
Länken till den första artikeln skall vara
http://dx.doi.org/10.1016/j.foodqual.2010.07.003
Kurt: tack! Alltid lika irriterande när jag glömt rensa bort proxyn från länken... fixat i inlägget nu.
Sidor