Chokladfeber
Nu har det gått en hel vecka sedan Chokladfestivalen, men vi har legat i dvala efter all choklad vi stoppat i oss, så här kommer en sen rapport.
Anyhowever... där var vi i alla fall. Vilse i ett hav av praliner, statyer, criollo- och forasterobönor och allt vad de heter. Och ungefär varannan man mötte var Årets konditor, eller hade i alla fall varit det någon gång. "Jaha, känner du inte igen mig... jag var årets konditor 1923. Å vilken choklad vi gjorde då..."
En av dem var i alla fall Emanuel Andrén, årets konditor 2005. Jag brukar ta fram kniven när begrepp som designergodis eller designermat kommer på tal, och det är onekligen lite grand vad Emanuel Andréns praliner handlar om.
Kalejdoskopliknande lyxpraliner i färgstarka varianter. Vad fan, sedan filmen Chocolat kom är den där kopplingen mellan het passion och choklad i klyschigaste laget, men de här pralinerna var faktiskt rätt sexiga - med smaker som basilkikatryffel, rosmarin och tobak, eller banan och rom.
När vi gått loss på ett gäng andra praliner Earl grey-tryffel, rosépepparchoklad, fleur de sel-pyntad chokladkola (ja, visst är det den kryddade chokladens år i år) kände vi oss rätt vågade och coola av oss. Typ, kolla vilket coolt par vi är, vi går här och är jävligt snygga och har en laddning Earl grey-praliner i en liten snygg papperspåse.
Sedan mötte vi upp vårt kompispar som också var där på festivalen och frågade, "så vad har ni köpt då?"
- Ja, vi har köpt sådan här chokladkräm som man brer på varandra.
Ja, då kände vi oss tämligen tama igen.
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"9531","attributes":{"class":"media-image","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"500","height":"665"}}]]
Kommentarer
Hallå raringar!
Jag är fortfarande en smula misstänksam mot "grönt te"- parlinen jag smakade...hemma hos er! Men ja, även jag var på chokladmässan och gick säkert upp 2kg. Minst. Nam nam.
Klicka på länken, nu är den här:)
//Syster Yster
Hm, frågan är om Olle skulle tillåta choklad i sängen? Visserligen är det smulfritt, men garanterat ej fläckfritt......
Jag är galen i mycket god, rätt dyr, choklad. Men är nog anhängare av den mer strikta "ren mörk choklad"-linjen, dock vill jag inte säga att jag sätter mig emot praliner. Håller på att testa mig igenom Pralus sortiment av 75% kakao choklad från olika delar av världen, köpt på den utmärkta butiken Anneli K i Uppsala. Tror dock att jag redan hittat min själs choklad i deras Forastero från Sao Tome, mycket varmt rekommenderad om ni verkligen gillar mörk och god choklad. Och om nu, mot all förmodan, Sao Tome inte skulle falla i tycket finns det en uppsjö andra orters choklad från samma märke med varierande bönor (forastero, criollo och trinitario om jag inte missminner mig). Det må vara något dyrare än "vanlig" choklad, men ack så värt det!
Olle: *Asgarv* Ja - visst är man svennig ibland, liksom. Fast jag tycker fortfarande att ni är Sveriges kanske snyggaste matbloggare! :-)
Och Earl Grey-praliner är - i alla fall för en som försöker lyxa till lördagkvällen med typ hämtpizza, rätt sexigt.
Bra jobbat!
Earl Grey-praliner är sexigt-på en stilfullt vis.
Hejsan Olle!
Låter som en trevlig dag det där;)
Jag hoppas verkligen att du tog dig tiden och pengarna att faktiskt oxå stoppa Emanuels skapelser i munnen då de är grymma!.
Jag håller honom högst "so far" bland alla chokladkreatörer och dessertkockar man testat tryfflar av. Det som utmärker herr Andréns alster är förutom designen en mjukhet i ganachen men kanske framförallt en smaktydlighet som få klarar av.
Vi säljer i dagsläget bara hans tryfflar och praliner och våra kunder bryr sig definitivt inte att han är några kronor dyrare så jag fattar inte varför ingen i Stockholm börjat jobba med honom än.
Fortsätt NJUT! av livet
Rom och banan låter gott. Bre choklad på varandra låter kladdigt * HemulTania*
Sidor