Ciderrisotto
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"8205","attributes":{"class":"media-image alignright","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"210","height":"188"}}]]Bland systemets februarinyheter finns en alldeles fantastiskt god cider med calvadosnyanser från sex månaders lagring på gamla calvadosfat. Den tillverkas av normandiska familjeföretaget Dupont i Calvados du Pays d'Auge. Något sötare och mindre besksyrlig än Systemets övriga franska cidrar, med stor och fruktig äppelsmak.
Lägg namnet Dupont Cidre Reserve 2006 och katalognumret 1808 på minnet och kila sedan iväg till Systemet illa kvick, för de har inte tagit in mer än drygt 800 flaskor totalt. En flaska kostar 93 kronor och det är värt vartenda öre.
Naturligtvis är det snudd på helgerån att laga mat på så god cider, men så kan det gå när inspirationen slår till.
Fruktig fransk äppelcider och färsk rosmarin passar väldigt bra ihop - antagligen har de några doftkomponenter gemensamt, åtminstone enligt min näsa. Champinjoner och rosmarin är en annan favorit, så den här gången provade jag att kombinera alla tre.
Jag saknar en bra tjockbottnad kastrull, så jag gör min risotto i en stekpanna istället. Det går alldeles utmärkt, bara man rör om ordentligt så att inte samma riskorn ligger högst upp vid kanterna hela tiden - då riskerar de att inte bli genomkokta.
Ciderrisotto
Receptmakare: malin sandström
Portioner:2 stora
Tid:cirka 30 minuter
- 1/2 gul lök
- 2 dl arborioris eller annat risottoris
- 5 dl svampbuljong (het)
- 2 1/2 dl fransk cider
- 1 dl finriven parmesan
- olivolja till stekning
- 10-15 blad färsk rosmarin
- Finhacka löken och stek den genomskinlig i olivolja.
- Häll i riset i kastrullen eller stekpannan och låt det steka med i oljan i ett par minuter.
- Häll över 1 dl cider och låt koka in helt. Häll sedan på buljongen och den resterande cidern i omgångar, lite i taget, tills riset är klart (det ska ha en liten kärna av tuggmotstånd i mitten) och risotton har en löst krämig konsistens.
- Rör ner den rivna parmesanen och finhackade eller finrivna färska rosmarinblad.
- Servera med stekta skivor av färska champinjoner, stekta palsternacksstrimlor och eventuellt en fläskkotlett. Eller som den är. Drick resten av cidern till.
Kommentarer
Genialiskt! Jag har aldrig ätit risotto på cider men det känns helt rätt. Jag rusar till systembolaget (igen).
Jag rusade till Systemet och vips blev det en smaskens liten onsdagsmiddag som lyste upp mörkret som en sol ! Mina franska celler spritte som popcorn :-) Tack !
Sidor