Den ätande detektiven
Trots att Sherlock Holmes knappast tillhör de mest matglada av fiktiva gestalter i världslitteraturen, har ändå ett flertal kokböcker behandlat proto-detektivens förmodade kulinariska vanor. Ett av dessa verk kunde jag inte låta bli att inhandla, den gedigna och vackert skrivna "The Sherlock Holmes Victorian Cookbook: Favourite Recipes of the Great Detective and Dr. Watson" av William Bonnell (assisterad av kocken Willy Brand). Här finner man många intressanta och inspirerande viktorianska recept: Syllabub, Toad-in-the-Hole, Gooseberry Fool och Inky Pinky; sandwichar och picklade ägg att sluka under svindlande bovjakter; soppor och grytor att sörpla under dimmiga Londonkvällar på Baker Street. I berättelserna är anrättningar ofta tillagade av den hängivna hyresvärdinnan Mrs Hudson och intagna tillsammans med den gode Dr Watson.
Dessa rätter är förstås lämpliga att äta samtidigt som man avnjuter Jeremy Bretts klassiska tevetolkning som då och då går på Kanal 9 och även finns på DVD. De suggestiva detektivhistorierna av Sir Arthur Conan Doyle finner man här och här. Illustrationen ovan är en av många mästerliga av Sidney Paget i Strand Magazine.