2008-12-07 av Anna Billing
Den brödlöses tröst
Det händer även i de bästa familjer: någon har glömt att köpa frukostbröd till söndagsmorgonen. Om du då slår ett öga ut genom fönstret och vädret verkar vara en ren bestraffning att masa dig ut i, ja då gör du bröd i våffeljärnet. Snart har du en hel hög nygräddade brödkakor att bädda ner i en handduk innan de andra i huset ens har vaknat till liv. Bröden kan sedan ätas varma så att smöret smälter över dem och gärna tillsammans med cheddarost, marmelad eller en god salami.
Våffelbröd
Tid: 20 minuter (dubbeljärn)
Portioner: 4-6 (6 bröd)
- 7 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 ½ dl vatten
1 tsk salt - 1 msk matolja + till pensling
- Hetta upp våffeljärnet och pensla hjärtana med lite olivolja, glöm inte de övre.
- Blanda mjöl, salt och bakpulver i en skål.
Tillsätt vatten och olja och blanda till en fast men lite klibbig deg. Justera med lite mjöl eller vatten. - Lägg en degklimp i varje järn och håll nere locket med en grytlapp tills degen pressats ut till en kaka. Grädda tills brödkakan är gyllenbrun och doftar ”färdig”.
Kommentarer
vilken bra idé den måste provas någon söndag eller lördag! Inget fett idagen? Misstänker att sonen vill ha glass och jorgubbsmos (frysta mosade gubbar) på sitt bröd... men tanke på att det ser ut som våfflor :-)
Min mamma brukade göra de här när jag bodde hemma, lite lyxiga i all sin enkelhet. En matsked olja är det i, men resultatet blir inte alls som våfflor utan mycket "brödigare". Så skippa för all del glassen och dra på med smör och jordgubbsmarmelad ;-)
Sidor