2008-01-03 av Anna K Sjögren
Duschmössa åt degen
Nu har jag äntligen hittat plasten som ger bröddegen lugn och fukt. I många böcker står det att man ska täcka degbunken med en duk när den ska jäsa. Men duken släpper igenom fukt och degen torkar på ytan. Plasten är bättre. Och nu har jag som sagt hittat plastöverdrag till degbunken. De påminner om sådana där duschmössor som finns i badrummen på anständiga hotell.
Överdragen går att använda massor av gånger, det känns miljövänligt och bra. De är dessutom lättare att trä på bunken än vanlig plastfolie. Degöverdragen hittade jag på Prisextra i Stockholm.
Jag använder inte bakduk när brödet jäser på plåten heller. Istället täcker jag varje plåt med en uppklippt plastpåse. Påsarna där det legat bakplåtspapper är precis lagom stora för plåten.
Kommentarer
Ja det är suveränt. Om man inte hittar dem bland plastpåsarna i affären så går det förstås lika bra med en duschmössa (gärna oanvänd...) från hotellet.
Men vad smart! Jag har ju sett de där men aldrig tänkt längre än att de kan vara bra att täcka överbliven mat i kylen med. Vid jäsning måste det ju vara helt perfekt.
Jo, skorpan bli olika om man låter brödet svalna med duk eller utan. Blir det inte kondens på bullarna och i formen när dom svalnar i formarna från ikea? Apropå kondens är det ju bra med galler för nybakat bröd, jämfört med om det får svalna på plåten alltså. Tror jag ska ägna mig lite mer åt svalningen nästa gång jag bakar. Nu har jag inget kök på några veckor, det är tråkigt. Men sen....
Hmmm, jo jag funderar som du. hur mycket påverkar miljön i ett bagerikök det slutgiltiga resultatet på brödet? Jag trodde bakduk på slutresultatet var för att göra det mjukt och utan för att skapa skorpa, eller bibehålla skorpa. Utrustningen i ett bagerikök är ju proffsig som tusan (vill ha typ ;) ), så den kanske i sig och hur brödet kan förvaras när det svalnar kan ge resultatet i skorpa eller inte.
Jag låter aldrig mina bullar svalna under bakduk. Jag häller ner dem i två stora ugnsformar i stål från IKEA. Om någon vill stämma mig så är det fritt fram - jag har inga pengar i varje fall ;).
Ja, det går förstås också bra. Men jag vet inte vilken nytta bakduken egentligen gör. När jag bakar hemma försöker jag skapa en miljö för degen som liknar den som bagarna har. På bagerierna jäser degen i jässkåp med kontrollerad temperatur och luftfuktighet. Plasten på degen ger högre luftfuktighet i luften som finns i bunken. Har också funderat på hur bakduken påverkar skorpan på färdiga bröd och bullar. I många recept står det att bullarna ska svalna under bakduk. Bagarna lägger inte tyg på bröd när det kommer ur ugnen.
Jag har tittat på de där och tänkt näe, en grej till i lådor jag knappt får igen. Jag klipper upp plastpåsar däremot när de ska jäsa, fast jag tar plastpåse och bakduk.
Sidor