Helsinge Pilsener har länge varit mitt absoluta favoritöl. Jag säger inte att jag är sugen på den precis varje gång jag är sugen på öl och att det passar till precis allt, men allt som oftast kommer jag tillbaka till att jag verkligen älskar en välgjord pilsner.
På Helsinge Ångbryggeri i Ljusne huserar Peter Orest och Ingeborg Rudenmo. Peter är faktiskt en av få svenskar med riktigt mästarbrev i ölbryggning, något han skaffat sig från en ölutbildning i Tyskland. Han gissar att han är den ende bryggmästaren i landet som dessutom driver ett eget mikrobryggeri och det kan säkerligen stämma. Det är nämligen mer lönsamt för en utbildad bryggmästare att ta jobb på de stora bryggerierna än att sitta i en bruksort i Hälsingland och plocka fram hantverksöl.
Är det så viktigt med utbildning då, frågar du dig? Jo serru det där med att brygga lageröl är inte så jävla enkelt, det är en i jämförelse med t ex IPA-bryggning förhållandevis komplicerad process. Det gäller att ha koll på processen om man vill få fram ett öl som smakar likadant i varje sats, och exakt där har vi styrkan hos Helsinge Ångbryggeri. Alla deras ölsorter ligger på en jämn och väldigt hög nivå och jag som uppskattar känslan för detaljer går igång på alla cylindrar av det hantverket.
I mitt vanliga yrkesliv, som inte har så mycket med mat att göra, så jobbar jag på ett litet utvecklingsbolag som jag varit med och grundat och som pysslar med "nanoteknikbaserad drug delivery", d v s olika finurliga sätt att med hjälp av nanoteknik få läkemedel att hitta rätt i kroppen. Under vårt utvecklingsarbete så har jag och min kollega ägnat stor tid åt att bygga små listiga processlösningar och sätt att standardisera och plocka bort den mänskliga faktorn i varje steg. Med den bakgrunden blir jag fruktansvärt imponerad av Peters många hemmabyggen för just samma syften. Att öppna en ventil i rätt tidpunkt för hand kan säkert funka det med, men får man ett styrsystem att göra det så blir det exakt lika varje gång och det märks att reproducerbarhet är något som varit viktigt i mikrobryggeriet i Ljusne. Peter har satt ihop riktigt avancerade system och datoriserat sin tillverkning helt på egen hand. Han håller t o m på och jobbar på en prototyp för kapsylering. Den inköpta kasyleringsmaskinen är nämligen inte hundraprocentig och genom lång erfarenhet och många svordomar har denne mångsysslare hittat på egna lösningar för problemen.
Helsinge Ångbryggeri är i någon mån helt okänsliga för trender. Peter Orest verkar skita högaktningsfullt i alla trender kring IPA, APA och suröl och istället brygger han sin fina öl i tysk tradition. Genom att de skiter i trender så går heller aldrig bryggeriet ur tiden och en riktigt god lageröl eller en välgjord porter kommer det ju alltid finnas plats för. När vi druckit suröl så huvudena skrumpnat ihop så kommer vi alltid vilja ha en lager till sillen och snapsen och då kommer vi köpa hem en låda Helsinge Pilsener.
Så min uppmaning nu är att du beställer ett par lådor.
Helsinge Pilsener är mitt första val på sommaren då den helt enkelt är rakt igenom suverän.
Helsinge Porter är också den fullkomligt briljant och i mitt tycka den bästa portern som bryggs inom Sveriges gränser. Den går dessutom att lagra under flera decennier (om man nu kan stå emot att dricka upp den).
Du har även Helsinge Rököl, svagdricka och folköl att prova på.
PS. Jag är medveten om att bryggeriet inte riktigt ligger i Ljusne utan på den lilla orten Ala alldeles intill Ljusne. DS.
PS2. Förr skrev jag en del saker som jag inte hade koll på om Systembolagets beställningssystem i PS-grejer. Det var fel. Fått bassning och rättar till. Förlåt. Det går att beställa all öl från Helsinge Ångbryggeri var du än bor i landet, men du bör ändå semestra i Hälsingland. Tänk typ Dalarna, fast bättre. DS2.