Innan ni läser mina knivbloggposter så måste jag hålla upp ett varningen finger. Jag kommer vila tungt på känslomässiga argument och trots att jag kritiserar andras försök till objektiva testmetoder för knivar så kommer inte min argumentation vara bättre i alla lägen. Mina tips är dessutom inte mycket att ha för den som inte tänker slipa sina knivar själv. Den estetiskt sinnade konstnärssjälen har dock förhoppningsvis en del att hämta.
Det kommer fler knivposter den närmaste tiden och idag fokuserar jag på skärpa.
Initialskärpa
Det första jag vill diskutera är initialskärpan hos knivar. Det är det som ALLTID testas i ALLA knivtester ni läser. Det är alltså frågan om skärpan som kniven levereras med från butiken och tydligen tror de flesta knivtestare att den är sjukt viktig. Jag skulle säga att den i princip är helt oviktig. Efter en tids användning är kniven inte alls lika vass, oavsett vad du använder för kniv, och då spelar det ingen roll att Globalknivarna är väldigt bra slipade på fabriken. Att någon plockar ut ett antal knivar från sina kartonger och sedan testar hur bra de skär med en objektiv maskin ska vi nästan inte bry oss om även om det så klart är kul med vassa knivar.
Man ska dock skilja på initialskärpa och hur väl en kniv håller skärpan. Det sista kan vara väldigt intressant för många men jag skiter faktiskt lite i det också, mer om det sedan.
Hur håller kniven skärpa?
Nu börjar det bli spännande för här kan man problematisera mer än vad som inledningsvis kan gissas. Magkänslan säger att den kniv som håller skärpan längst är den bästa kniven. Det brukar också vara en utgångspunkt i knivtester. Magkänsla är nästan jämt fel men för den vanliga ointresserade knivanvändaren är det dock sant i det här fallet. Du får en kniv i julklapp (antagligen en Global eller om givaren är extra generös - en Tamahagane) och du blir sjukt impad av hur vass den är. Helt rätt, det är en väldigt vass kniv. Ditt största problem är att du inte kan slipa knivar och du är inte heller intresserad av det. Att dra den några svängar på en keramisk brynstav kan fixa till det värsta men du kommer aldrig mer igen uppleva att kniven är så där satans vass som den var när du plockade den ut kartongen. Visst, det finns sliptjänster där man kan skicka bort knivarna för slipning, bättre än ingenting men ändå överskattat (om man bortser från Cleancuts rätt så dyra nördtjänst där knivarna handslipas på stenar). Är du ointresserad av att slipa bör du ändå satsa på en kniv med väldigt dyrt pulverstål och när den är slö lämnar du den på slipning. Akifusa betraktas allmänt som ett av de bästa köpen vad gäller rostfri kniv men jag tycker den är för dyr för att inte skötas ordentligt. De vanligaste "finknivarna" kostar ofta mycket mer än vad de smakar, men man kan så klart bli förälskad i dem och då funkar inga argument. Kom dock ihåg att det är som att vara förälskad i Amelie från Montmartre - alla är det så du är inte det minsta unik i din kärlek.
Generellt är det så att en kniv som håller skärpan länge är mycket svårare att slipa än en kniv som inte håller skärpan så länge. Det är inte bara kopplat till hårdhet hos stålet utan faktiskt mer till de mikroskopiska kristallerna (man pratar om "korn" inom metallurgin) som bygger upp materialet. Ett hårt pulverstål består av olika sorters korn och de slipas olika mot din slipsten. Du kan få stå och nöta bra mycket längre på ett dyrt rostfritt stål än ett kolstål som består av mer homogena korn.
Själv föredrar jag helt klart kolstål. Några drag på mina japanska slipstenar en gång i veckan och knivarna blir farligt vassa. I min nästa knivpost blir det en kärleksförklaring till kolstål.
Det första köptipset
Så vad är då en första köprekommendation? Vad ska jag köpa för kniv till den prylgalne frun?
För mig är svaret enkelt. Köp ingen kniv, köp ett bra slipsystem istället. En slö kniv är en dålig kniv alldeles oavsett hur mycket den kostade och vilket stål bladet är smitt i. Visst kan man skicka in sina knivar på slipning men du kommer ändå inte göra det tillräckligt ofta. Du ska också se till att skaffa dig utrustning som verkligen slipar knivarna och kan bygga upp ny egg, inte bara räta ut mikroskopiska uppfläkningar i eggen.
Jag är absolut inte ensam om att tycka att Spyderco Sharpmaker är det bästa systemet. Slipsystemet kombinerar högkvalitativa stenar med användarvänlighet. Vem som helst kan lära sig slipa med Sharpmaker på typ en timma, jag lovar. Visst kan man öva upp snabbheten men i grunden är det skitlätt. Det går att köpa i Sverige på ett flertal butiker och priset är förhållandevis rimligt satt med tanke på hur bra kvalitet det är på stenarna.
När man haft Sharpmaker ett tag, köpt på sig lite för många knivar och utvecklat en sjuk relation till dem så kommer så klart nästa steg - våtslipstenar. Det är en hel värld och jag tänker inte orda så mycket om det. Det är inte helt lätt att slipa på stenar men det är å andra sidan inte omöjligt heller.
Hör av er till någon bra knivhandlare och tala om stenar om ni är intresserade. Cleancut kan mycket och är jättebra och vill man gynna en pytteliten aktör som dessutom råkar vara en av landets absolut bästa slipare så kan man kolla upp Niclas på slipstenar.se.
En sista sak
Om du bestämmer dig för att börja slipa dina knivar själv så finns det en geometrisk grej med knivarna som underlättar. Se till att skaffa knivar där eggen går ut på hela hälen. Visst, det kommer vara spetsigt där och du kommer säkert göra dig illa på den någon gång, men varianten där eggen inte går hela vägen är så jävla mycket tråkigare att slipa.
Transparens
Jag har tidigare haft samarbeten med både slipstenar.se och Cleancut. Samarbeten initierade av mig för att jag verkligen gillar deras service. De samarbetena finns inte längre men jag gillar fortfarande butikerna. Tänkte det kan vara bra att vara öppen med sånt.