En liten hyllning till det anspråkslösa
Det är rätt svårt med grönsaker så här års. Rent säsongsmässigt finns förstås sparris, vidunderlig ramslök, färsk vitkål, och tja, inte särskilt mycket mer. Inte för att de ingredienserna gör någon olycklig, men när man står där i en helt vanlig liten Ica-affär så finns oftast ändå ingetdera till hands. I stället stirrar man på ledsna paprikor, rutten lök och dessa eviga byttor med halvvissen smaklös rucola/babyspenat. Då ska man inte misströsta. Räddningen finns där, i vareviga affär. Jag pratar förstås om purjolöken. Det är en lätt förbisedd grönsak, jag vet. En bas i soppor och buljonger kanske, men ingenting man skulle äta i egen rätt. Det är i såfall ett stort misstag. Rätt behandlad är nämligen purjon en vinnare i det tysta. När jag bodde i Frankrike lärde jag mig att bara skära i bitar och koka och marinera i senapsvinägrett, man kan bräsera i vitt vin med vitlök, grilla, olivoljekonfitera, ja nästan allting utom att ha den rå, för då blir i alla fall min mage ytterligt upprörd.
I kväll äter vi sej på purjolöksbädd med enrisrökt bacon. Oglamoröst javisst (förutom baconet kanske), men fantastiskt gott. Receptet hittades ursprungligen i ett recensionsex av Jamie Olivers senaste bok på svenska, Hemma hos Jamie, som jag fick från förlaget.*
Sej med purjolök och bacon
Receptmakare: Isobel Hadley-Kamptz, efter Jamie Oliver
Portioner: 2 (hungriga)
Tid: 40 minuter
- 2 stora purjolökar
- 400 g sejrygg med skinn
- 1 citron
- 1 dl olivolja
- 2 lagerblad
- några kvista timjan
- några kvistar rosmarin
- ca 8 skivor enrisrökt bacon från Bondens bod eller annat bra bacon
- (tillval: en knippa ramslök, smör)
- Sätt på ugnen på 200 grader. Lägg i en form som får bli varm.
- Skär upp och skölj purjolökarna noga. Skär i 5 cm stora bitar. Förväll i 5 minuter. Låt rinna av.
- Hacka örterna fint, riv citronskalet och blanda örter, citronskal och saft och olivolja i en bunke. Ha i fisken (i portionsbitar) och den förvällda purjolöken. Låt stå och dra i 5-10 minuter.
- Lägg fisken med skinnet ner i formen. Lägg purjon runt och häll över marinaden. Täck fisken med bacon.
- Kör i ugn i 15-20 minuter, tills fisken är klar och baconet knaprigt. Om fisken blir klar innan purjon lyfter man av den på en varm tallrik och kör purjon 5 minuter till.
- Skölj ramslöken. Fräs i smör i medelvarm panna. Lägg uppepå fisken.
*En liten utvikning kring Jamie är att han må vara hur svennig som helst, men jag gillar verkligen hans kokböcker. Jag rekommenderar dem alltid till dem som är entusiastiska nybörjare i köket och flera av mitt eget hushålls mest klassiska recept som funnits med oss genom många år kommer ursprungligen från honom. Han kan nämligen verkligen göra recept. De fungerar i hemmakök, proportionerna är bra, han är innovativ utan att (oftast i alla fall) glömma smaksinnet i yster förnyarglädje och förklaringarna enkla och handfasta. Den nya boken är inget undantag.
Kommentarer
Detta låter gott!
h. vi på Sopporna
På Mallorca åt vi unga purjolökar som friterats hela, de serverades med en het tomatsås, helt klockrent.
MMMMM, kokt purjolök med redigt smör o lite örtsalt, o så 2 ytterst lättkokta ägg till det.... Absolut bästa frukosten utan tvekan!
Sidor