kreolskan

En uppdaterad klassiker: Kreolskan 2.0

Ni känner med största sannolikhet till Kreolskans vardagsgryta, som tycks vara ett av Sveriges mest spridda recept. Fläskkarré eller kanske oftare fläskfilé får puttra med kabanoss i gräddig sås som får en syraskjuts av bland annat syltlök och oliver. Det är – precis som flygande Jacob – en sådan där rätt som man inte riktigt talar högt om. Men gott är det.

Igår tinade jag ett kilo högrev och saknade middagsinpiration. Men så slog det mig att hela kylen var full av pickles av olika slag. Som tog plats. Som borde vara det perfekta sättet att fräscha upp ett murrigt långkok. Och i frysen låg lite chorizo från Latinamerikanska. Jag kom att tänka på kreolskans vardagsgryta. Borde inte den dammas av och förnyas lite?

Jag skred till verket: i stället för fläsk blev det långkok på högreven. Tomat och paprikapulver tillsattes för att ge en sjysst bakgrund till de spretiga ingredienserna. I stället för grädde blev det den runda smetanan. Syltlök byttes mot persisk inlagd vitlök, ättiksgurkan fick stå tillbaka för den subtilare polska dillgurkan. Sardellfyllda oliver gav en rejäl unamikick.

Jag skäms inte för att säga att jag har lagat min mest skamlöst populistiska, publikfriande gryta någonsin. Kanske är det i och med det här jag når mitt genombrott för det stora massan? Det borde i alla fall vara det, för den stora massan borde lära sig att använda persisk inlagd vitlök, polsk dillgurka och rökt paprikapulver. Det här var i alla fall så otroligt gott att jag borde bli känd från TV, få en eget jetplan som flyger mig mellan mina kändisåtaganden, få gratis mat i resten av mitt liv och bli hedersambassadör för både Polen och Iran.

Men nåja, jag nöjer mig med att ni lagar det här och berättar för mig hur omåttligt gott det var och vilken fantastisk människa jag är.

Kreolskans gryta 2.0

Receptmakare: Margit Richert

Portioner: 6

Tid: 3 timmar

Persisk vinägerinlagd vitlök hittar du i mellanösternbutiker eller om du har tur i stormarknadens sektion för ”etnisk mat”.

  • 1 kilo högrev
  • salt, svartpeppar
  • 1/2 dl olivolja
  • 1 gul lök
  • 1/2 msk starkt rökt paprikapulver (eller vanligt paprikapulver och nåt stänk cayenne)
  • 2 lagerblad
  • 1 burk muttitomater
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk mejram
  • 2 dl smetana eller grädde
  • 200 g chorizo eller annan god korv
  • 6 stora klyftor persisk inlagd vitlök
  • 2 polska dillgurkor
  • 1 burk oliver fyllda med sardeller
  • 1 röd paprika
  1. Sätt ugnen på 125 grader. Skär högreven i grytbitar och salta och peppra dem ordentligt.
  2. Bryn köttet i omgångar i olivoljan och lägg det allt eftersom i en gryta. Vispa ur pannan med vatten efter varje stekning och slå vattnet över köttet.
  3. När allt kött är stekt tillsätter du så mycket vatten att det nätt och jämnt täcker köttbitarna. Ge grytan ett uppkok på spisen och skumma väl. Hacka löken och släng i den i grytan. Tillsätt paprikapulver och lagerbladen, sätt på locket och skjutsa in i ugnen i 1 1/2 timme.
  4. Ta ut grytan och tillsätt tomaterna. På med locket igen och låt gå en timme till.
  5. Ta upp grytan på spisen igen. Tillsätt smetana eller grädde, mejram och oregano. Låt grytan puttra utan lock en kvart så den kokar ihop lite.
  6. Strimla korven och stek den. Strimla vitlöken. Grovhacka dillgurkan och halvera oliverna. Strimla paprikan.Rör ned allt och låt puttra ytterligare en kvart så att smakerna blandar sig lite. Smaka av med salt och svartpeppar och ät med ris eller bara med gott bröd.

Kommentarer

16 svar till ”En uppdaterad klassiker: Kreolskan 2.0”

  1. Så vet jag då precis vad jag ska göra med högreven i frysen! Om jag så måste gå ut och köpa persisk inlagd vitlök, polsk dillgurka, sardellfyllda oliver och hela faderullan. För när du säger att det är gott så är det bara att laga?!

    1. Ja, alltså gillar du inte det här så tvår jag mina händer.

  2. Jan Allansson

    Insperation tack.
    Ska ha gäster på fredag kväll. Brukar skippa finliret och bjuda på rejäl mat istället. Måste bara kolla utbudet i affärerna här i Kalmar. Men sugen blev jag.
    Öskar dig inte gratis mat, men kan sträcka mig till gratis råvaror. Vill inte att du ska bli lat Gitto.

    1. Nya frukthuset borde ha persiska inlagda vitlöken, om de fortfarande finns. Fortsätt förbi giraffen en bit så finns de på höger sida. Och Coop brukar ha Krakus dillgurka. Eller citygross.¨

      Och gratis råvaror menar jag förstås. Det vore helvetet på jorden att få färdiga maträtter hemkörda dagligen. Jag skulle dö så sakteliga.

  3. Ylva Falquist

    Undrar vart man hittar persisk inlagd vitlök? Polsk dillgurka borde jag hitta på polska delikatessaffären på Brännkyrkogatan…

    1. Citygross, tror jag vi köpte vår på. Annars är Prisma Skärholmen ett hett tips.

  4. Gott Gitto! Kanske dags att jag använder min rökta paprika innan röksmaken försvinner…..Fint kök du fått, skulle vilja ha vitt jag också, trött på furun!

  5. NU vet jag vad jag ska göra med min långkokta högrev! (Från ett experiment med långkoka köttbuljong i ugnen över natten…)
    Stort tack, fredagen är räddad!
    Hälsar fröken Dill

  6. Philip

    Jag har alltid refererat till den här rätten som Sydsstatsgryta, har aldrig hört någon kalla den Kreolskan.

  7. Karin W: Ja, här har du ett perfekt tillfälle att dundra på med rökta paprikan. Använder du mildare korvar är det bara att dra på mer av pulvret dessutom!

    Och köket är underbart. Jag är lyckligt lottad, men det är jag värd efter att ha bott sen i höstas i det där vedervärdiga mögelhuset. :)

    Fröken Dill: Sedär, hoppas du gillar det!

    Philip: Det är däremot ett namn jag aldrig stött på, måste vara lokalt. Sydstatsgryta ger inte alls lika många resultat och defintivt mer varierande sorters grytor än kreolskans vardagsgryta.

  8. Köper som vanligt det du skriver med hull och hår. Återkommer med massvis med beröm när jag lagat (och framförallt) ätit…

    1. Hanna, du får spara på berömmet tills du lagat, annars skäms jag ju om du inte gillar. :)

  9. Philip

    Ja, Sydstatsgryta gav verkligen få träffar på Google med divergerande ingredienser. Jag tror att min mor, uppväxt i Stockholm, introducerat receptet i min familj. Hursomhaver, gott är det!

  10. Kreolsk gryta är det absolut godaste som finns. Jag är heösåld!

    http://www.helenaljunggren.com/gallstadsgrytan/ min alldeles egen variant. Guu så gott!

    ha en fin helg!

  11. Jan Allansson

    Vardagsmat jo, bjöd i alla fall våra gäster på den igår kväll. Fredag kväll = alla hungriga. Tror nog alla var och skopade i grytan tre ggr. Det här är riktig mat för frusna nordbor.
    Tack Gitto.

    1. Philip: Ja, men recept är ju så roliga just därför! De muterar, byter namn och ingredienser. Jag väntar med spänning på att någon tar min variant ett steg vidare. :)

      Helena: Ja, visst är det ljuvligt?

      Jan: Vad roligt att ni gillade den! Det finns få saker som gör mig gladare än när folk lagar mina recept och faktiskt gillar dem.

Fler inlägg