Ett skepp kommer lastat med choklad
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"7879","attributes":{"class":"media-image alignnone size-full wp-image-121","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"450","height":"299","title":"\u00f6gonkakao","alt":"\u00f6gonkakao"}}]]
Ett skepp kom lastat med choklad från Fazer. En härlig påse med både mjölkchoklad, mörk och ljus choklad, Journal Chocolat, samt en favorit nämligen ögonkakaon som jag vuxit upp med. Varje morgon tog vi fram en burk där kakao och socker var blandat och vispade ner innehållet i het mjölk. Burken var en gammal kakaoburk i plåt som mamma målat så att den hade en brun underdel och bara ögonen syntes ovanför, nästan som om det vore en burka där bara ögonparet visas utåt. Hm...vilken association...
Under den här tiden lanserades O'boy och jag älskade banan och jordgubbssmaken men den äkta kakaon var favoriten på morgonen. Nu i efterhand förstår jag att chokladmjölken som vi fick på morgonen innehöll oändligt mycket nyttigt bl a antioxidanter även om vi inmundigade den med socker.
Ibland fick vi chokladpudding. En smal variant om man jämför med dagens mer populära chokladmousser. Personligen tycker jag att chokladmousse, fondanter och liknande chokladefterrätter både kan vara för söta, feta och tunga. Men så är jag väl ingen sann chokladälskare heller. I sammanhanget känns enkel chokladpudding fräsch. Den är lätt att göra och serveras med hälften mjölk och hälften grädde sk gräddmjölk.
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"7880","attributes":{"class":"media-image alignnone size-full wp-image-122","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"450","height":"299","title":"chokladpudding","alt":"chokladpudding"}}]]
Chokladpudding
Receptmakare: Mårtha
Portioner: 4-5 portioner
Tid: 10 minuter
Chokladpuddingen kan serveras i en stor skål eller hällas upp i portionsskålar. God med gräddmjölk eller en klick vispad grädde då det ska vara extra festligt. Receptet kommer från vår bok: I mormors skafferi, fem generationers konservering, dryck och dessert.
- 1 l mjölk
- 3 msk potatismjöl
- 3 msk socker
- 4-5 msk kakao
- Koka upp 9 dl mjölk, socker och kakao.
- Blanda 1 dl mjölk med potatismjöl och rör ned i den heta mjölkblandningen.
- Låt koka upp men inte koka längre för då tunnar den sig.
- Häll i en skål.
Enligt matälskaren Lisa är det även gott att låta en vaniljstång koka med mjölken för att få extra smak.
Kommentarer
Mmmm, chokladpudding var min absoluta favoritefterrätt när jag var liten (tonåring, vuxen och ja, nu var det väldigt längesedan jag smakade någon). Helst med en liten slatt ovispad grädde. Kanske påminner mer om gräddmjölk då som jag aldrig ätit.
Testade mousser och andra nougatliknande saker men inget slår vanlig hederlig chokladpudding!
Varm choklad... mamma pytsade i socker, ögonkakao och en skvätt grädde i våra muggar. Sen fick vi röra runt det ett tag och sen kom hon med kastrullen med varmt vatten i. Det var helt ok.
Men ännu godare om hon kom med kastrullen med varm MJÖLK istället för vatten. Jag minns också jordgubbsOboy, tämligen äckligt. Vanlig Oboy var lite lyxigt hemma hos oss, bror och jag tjatade till oss ett paket i halvåret ungefär.
Hemma hos en kompis fick man till frukost KÖPT formfranska, rostad, Oboy utrörd i kall eller varm mjölk, apelsinjuice av märket Kalle Anka (en röd fryst pappersförpackning som man spädde med vatten.) Det hela var för mig så oerhört lyxigt att jag nästan inte kunde prata om det.
Hemma hos mig var det hembakat brödkaka eller frallor av grahamsbröd, vattenchoklad, färskpressad juice eller en halv grapefrukt. Så torftigt och trist i mina ögon. Allt detta utspelade sig i slutet av -60-talet/i början av -70-talet.
Gissa vilken variant jag skulle välja idag!
Åsa, visst skulle det vara ovispad grädde. Eftersom vi hade tillgång till mjölk direkt från bonden fick vi ofta den lite tunnare grädden blandad med mjölk.
Hazelnut - känner till viss del igen mig att O'boy var lyx, liksom köpebröd och visst önskade jag mig ibland att det varit lite mera som hos alla andra men idag är jag så glad över varianten att alltid tillverka allt själv (60-70-tal).
Sidor